Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunststof kozijnen schilderen

Wil je graag je kunststof kozijnen in een nieuw kleurtje steken? Goed nieuws, kunststof kozijnen schilderen is wel degelijk mogelijk. Alleen schakel je daarvoor best een professionele schilder in. In andere gevallen is het dan weer beter om je kunststof kozijnen volledig te vervangen. Welke optie is het meest aangewezen in welke situatie? En wat zijn de prijzen en specifieke aandachtspunten? Je leest het in dit artikel!

OPTIE 1: kunststof kozijnen schilderen
OPTIE 2: kunststof kozijnen vervangen

 

 

OPTIE 1: Kunststof kozijnen schilderen

 

Wanneer kunststof kozijnen schilderen?

Kan je kunststof kozijnen schilderen? In principe zijn ze onderhoudsvriendelijk en kleurvast, waardoor een nieuw laagje verf niet nodig is. Toch kan je je ramen perfect laten schilderen om esthetische redenen. Ben je de look van je kunststof kozijnen beu? Of heb je nieuw meubilair en past de kleur van de ramen niet langer bij je interieur? Door je kunststof kozijnen te laten verven, kan je je woning de uitstraling geven die jij wil.

TIP: kunststof kozijnen verven, laat je wel best over aan professionele schilders. Zij kennen de kneepjes van het vak en zorgen voor een vlekkeloos eindresultaat. Ontvang gratis offertes op maat!

 

 

Werkwijze kunststof kozijnen schilderen

Hoe gaat een gespecialiseerde schilder te werk bij het schilderen van kunststof kozijnen? Hij volgt altijd de volgende 4 stappen:

STAP 1: ramen reinigen: eerst moeten de kunststof kozijnen volledig proper en mos- en vetvrij zijn. Vakmannen gebruiken hiervoor hun eigen reinigingsmiddelen, specifiek voor een kunststof.

STAP 2: ramen schuren: om de verf goed te laten hechten, is het belangrijk om de kozijnen licht te schuren. De schilder maakt hiervoor de ramen nat. Zo voorkomt hij hardnekkige krassen.

STAP 3: grondlaag aanbrengen: om de eindlak helemaal tot haar recht te laten komen, brengt de schilder eerst een grondlaag (primer) aan. Vaak is tussen de grondlaag en de eindlak ook nog een voorlak nodig.

STAP 4: eindlaag aanbrengen: hiervoor gebruikt de schilder een eindlak op maat van kunststof kozijnen. Voor een perfecte afwerking zijn meestal 2 lagen eindlak nodig.

 

 

Specifieke aandachtspunten

Kunststof kozijnen schilderen vergt vakmanschap. Er zijn enkele specifieke aandachtspunten die essentieel zijn voor een perfect resultaat. Zo moet de schilder…

 1. De juiste verf voor kunststof kozijnen kiezen

  Eerst is er een goede hechtingsprimer voor kunststof en metaal nodig. Daarnaast moet de verf voor de eindlak elastisch, krasvast en weerbestendig zijn. Het is ook belangrijk dat de gebruikte verven goed op elkaar afgestemd zijn.

 2. Rekening houden met het weer

  Kunststof reageert op temperatuurwisselingen. Kunststof kozijnen schilderen buiten gebeurt dus best niet in de felle zon en bij hoge temperaturen. Zo voorkom je spanningsverschillen in de verschillende verflagen. Bij mist of dauw kan de verf dan weer mat worden.

 3. De correcte verftechniek gebruiken

  Kunststof schilderen is niet hetzelfde als hout schilderen. Deze kunststof is namelijk veel egaler en minder poreus. Voor een optimale verdeling van de verf is het belangrijk om eerst verticaal en dan horizontaal te rollen. Ook dunne lagen zijn nodig voor een vlekkeloos eindresultaat.

 4. Kijken of decoratiefolie niet beter is

  Zijn de profielen bedekt met een decoratiefolie, bv. met een houtnerfstructuur? Dan is het beter om een nieuwe folie aan te brengen in plaats van de profielen te verven. Een nieuwe folie hecht namelijk veel beter op een oude folie dan verf.

 5. Nagaan of de dichtingen overschilderbaar zijn

  De dichtingen in silicone tussen het raam en de kozijnen zijn niet altijd overschilderbaar. In dat geval is het nodig om de silicone eerst zorgvuldig te verwijderen en een nieuwe, schilderbare afdichting te spuiten.

 

 

Prijs schilderen kunststof kozijnen

De kosten voor het schilderen van kunststof kozijnen hangen o.a. af van de oppervlakte en de materiaalkeuze. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 6 à 8 euro per meter (incl. btw, plaatsing en materiaal).

Belangrijk: is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de schilderwerken uitvoeren door een vakman? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Wil je gericht prijzen, materialen, kleuren en adviezen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 professionele schilders op onze offertepagina.

 

CONCLUSIE: is kunststof kozijnen schilderen een goed idee?

Is het tijd voor een nieuwe look voor je kunststof kozijnen? Dan kan je ze zeker laten schilderen. Daarvoor doe je wel best een beroep op een gespecialiseerde schilder. Want kunststof kozijnen verven is een secure, arbeidsintensieve klus die veel voorbereiding vergt.

Door een vakman in te schakelen kan je ervan op aan dat professioneel materiaal en kwaliteitsvolle verf gebruikt wordt én dat de correcte verftechniek toegepast wordt. Zo ben jij zeker van een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang gratis en vrijblijvend prijzen en advies op maat via onze offerteservice

 

kunststof kozijnen schilderen

 

 

OPTIE 2: Kunststof kozijnen vervangen

 

Wanneer kunststof kozijnen vervangen?

Soms is kunststof kozijnen schilderen niet genoeg en vervang je je ramen beter volledig. Dat is onder meer het geval als:

 • je nog enkele beglazing hebt
 • je last hebt van vocht tussen de beglazing
 • de profielen onvoldoende isoleren
 • de dichtingen tussen het glas en de profielen versleten zijn
 • de ramen niet goed meer openen en sluiten
 • de ventilatie onvoldoende is
 • je wil genieten van verschillende premies

TIP: Een vakman kan perfect inschatten of schilderen voldoende is of je je ramen beter laat vervangen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Voordelen kunststof kozijnen vervangen

Je kunststof kozijnen volledig vervangen is sowieso een nuttige investering, zowel op korte als lange termijn. Een kort overzicht van de voordelen:

 • Lagere energiefactuur
  Met de hoge isolatiewaarden van nieuwe profielen en beglazing kan je flink besparen op je stookkosten. Je houdt namelijk de koude beter buiten en de warmte blijft binnen. Goed voor je portemonnee én het milieu.
 • Betere beveiliging
  Met nieuwe ramen maak je het inbrekers een pak lastiger. Niet enkel door dubbele beglazing, maar ook door andere mogelijkheden als afsluitbare klinken, meerpuntssluiting, stevige hoekverbindingen, …
 • Comfort op jouw maat
  Je kan je nieuwe ramen laten afwerken volgens jouw wensen op vlak van comfort. Wil je bv. graag een draaikipraam dat volledig opengaat? Een raam dat automatisch kan openen en sluiten met een geïntegreerd verluchtingsrooster? Of een rolgordijn om de zon buiten te houden? Het kan allemaal.
 • Nieuwe esthetische look
  Met nieuwe ramen creëer je een andere look en uitstraling van je woning. Bij nieuwe kunststof kozijnen kan je bv. kiezen uit een breed aanbod aan basiskleuren. Je kan ook de raamindeling veranderen. Of ga je graag voor profielen in een ander materiaal als aluminium of hout? Jij bepaalt zelf de nieuwe, exclusieve stijl van je woonst.

 

Prijs vervangen kunststof kozijnen

We zeiden het al, als je jouw kunststof kozijnen laat vervangen

De prijs van nieuwe ramen hangt onder meer af van de materiaalsoort, de oppervlakte en het type raam. Een kort overzicht:

Type kozijn MateriaalGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vast raam
PVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Draaikiepraam/valraam
PVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
Schuifraam
PVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

 

TIP: als je nieuwe ramen laat plaatsen door een erkende vakman, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor verschillende premies: bij je netbeheerder, de Vlaamse overheid en je gemeente en provincie. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Een erkende plaatser kan je informeren en helpen bij de aanvraag van je premies. Daarnaast kan hij je ook uitgebreid adviseren over de materiaalkeuze, het soort beglazing, de mogelijkheden qua afwerking, de opties qua beveiliging, … Let op, de prijzen kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Je vraagt daarom best offertes aan bij 2 à 3 erkende plaatsers. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang gratis offertes bij vakmannen uit je buurt.

 

CONCLUSIE: is kunststof kozijnen vervangen een goed idee?

Dat hangt af van de staat van je ramen. Een vakman kan nagaan of het nodig is om je ramen volledig te vervangen. Is dat het geval? Dan kan hij je ook uitgebreid adviseren over de verschillende mogelijkheden. Wil je gericht prijzen, materialen, mogelijkheden qua afwerking, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen uit je buurt. Dat kan je doen via de offertepagina.

 

kunststof kozijnen vervangen

 

Offertes ontvangen: kozijnen/deuren vervangen of schilderen

Je kozijnen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen