Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel kaleien: voordelen, tips & prijzen

Door je buitengevel te kaleien kan je deze een compleet nieuwe look geven. Deze schildertechniek op basis van kalk komt vooral bij landelijke, maar ook bij moderne huizen tot zijn recht. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen, kenmerken en prijzen van een gekaleide gevel.

Je buitenmuur laten kaleien door een professional? Vraag hier gratis prijsoffertes aan.

 

gevel kaleien
Voor- en na foto van een gekaleide gevel

Wat is kaleien precies?

Kaleien is een al eeuwenoude verftechniek. Boeren gebruikten dit vroeger aanvankelijk om vocht en schimmels op stalmuren te voorkomen. Bij het kaleien wordt kalkpleister, meestal in meerdere lagen – handmatig op de gevel aangebracht met een blokkwast. Deze techniek leent zich perfect voor renovaties, maar kan uiteraard ook gehanteerd worden bij nieuwbouw.

Aangezien kalk het hoofdingrediënt is van deze verf, is deze gewoonlijk wit. Een witte gekaleide gevel is ook veruit het populairst. Wens je toch graag een kleurtje? Voor een kleine meerprijs kunnen kleurpigmenten aan de verf worden toegevoegd.

» Lees hier meer over de werkwijze van kaleien.

 

Troeven van kalei op gevel

Een gevel kaleien gaat met heel wat voordelen gepaard. Deze zijn zowel van technische als van esthetische aard:

 

1. Voordelen op technisch vlak

Door de gevel te schilderen met kaleiverf, zal deze goed beschermd zijn tegen allerlei weersinvloeden zoals felle regen en wind. Daarnaast is de kalkpleister erg dampopen, waardoor de muur steeds goed kan ademenen. Op die manier houdt kaleiverf de muren in goede staat. Allerlei zouten en stoffen (bijvoorbeeld in regen) kunnen dan gewoon opnieuw uit de muur ontsnappen.

Daarnaast kan kaleiverf oneffenheden of beschadigde stenen in de gevel verdoezelen. Wel moet de verf egaal kunnen worden aangebracht. Uitstekende stukken in de gevel moeten dus wel eerst worden weggewerkt, net zoals vuil en mos. Maar de gevelstructuur kan dus perfect worden behouden.

 

2. Prachtige authentieke look

Het mag geen twijfel lijden dat een gekaleide gevel ook op esthetisch gebied een voltreffer is. Dankzij kaleiverf creëer je een karakteristieke, charmante gevel met een authentiek en landelijk tintje. De gevel krijgt dan namelijk een matte look. De kaleiverf kan werkelijk op alle gevels en stijlen worden aangebracht; ook modernere huizen krijgen een zachter accent hierdoor.

Je kan bovendien zelf het uiterlijk van de gevel mee vormgeven naar wens. Zo kan je de dikte van de kaleilaag bepalen, alsook de hoeveelheid zandkorrels die aan de verf toegevoegd worden. Op basis daarvan kan je verschillende structuren bekomen.

 

gevel kaleien

 

Heeft een buitenmuur kaleien ook nadelen?

Er zijn niet veel nadelen verbonden aan het kaleien van een gevel, op ééntje na. Kalei kan na verloop van tijd gaan verkleuren. De gevel krijgt dan een blekere, doffere kleur of kan in het slechtste geval zelfs een andere kleur krijgen. Je moet dus voor jezelf de overweging maken of dit nadeel opweegt tegen de voordelen. Dit nadeel maakt ergens ook deel uit van de charme van deze oude techniek, waardoor veel mensen dit nadeel erbij nemen. Voor andere mensen is het dan weer een afknapper.

Ben je een doe-het-zelver? Ook op dat vlak is deze techniek nadelig. Een gevel kaleien vraagt namelijk de nodige kennis en ervaring. Het gaat om een speciale verftechniek waarbij het kaleisel onder specifieke condities moet worden aangebracht. Bovendien kan deze klus zeer tijdrovend zijn wanneer je ze niet laat uitvoeren door een vakman. Als je een fout maakt kan de kaleilaag dreigen los te komen.

 

Gevel kaleien: prijs

Het is dus verstandig om je gevel te laten kaleien door een professionele schilder. Zo ben je zeker van een foutloos en duurzaam resultaat. Je moet ongeveer rekenen op een prijs van 25 à 35 euro per vierkante meter. Wanneer je de werken zelf wil uitvoeren, zul je 6 à 8 euro per m² betalen voor het kaleisel (weliswaar zonder kleurpigment). Daarbij komen echter nog materiaalkosten. Wanneer je dan ook rekening houdt met de vele werkuren en het risico op fouten, kan het al snel voordeliger zijn om een vakman in te schakelen.

 

Offertes voor kaleien / gevelbepleistering ontvangen?

Gevel laten kaleien of bepleisteren? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen