Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Huis schilderen

Je huis schilderen is een behoorlijk omvangrijke en arbeidsintensieve klus. Wil je graag je huis een nieuw likje verf geven aan de buitenkant en/of de binnenkant? In dit artikel overlopen we wat je allemaal kan laten verven en hoeveel die schilderwerken precies kosten.

Ga snel naar:
1. Huis schilderen buitenkant
2. Huis schilderen binnenkant
Wat kost een huis schilderen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom een ervaren schilder inschakelen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je huis schilderen. Wil je echter zeker zijn van een correcte, vlotte uitvoering van de schilderwerken en een optimaal eindresultaat? Dan vertrouw je beter op de expertise en de ervaring van een vakman. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Advies op maat: een professionele schilder kan je gericht kleuradvies geven, informeren over de uiteenlopende mogelijkheden qua schilderwerk, de haalbaarheid van een project, …
 • Een goede voorbereiding: een schilder bereidt de ondergrond voor (reinigen, houtrot herstellen, gaatjes dichten, …) en dekt alles nauwgezet af om schade aan meubels en vloeren te voorkomen.
 • Gebruik van kwalitatieve materialen: een schilder beschikt over de meest geschikte, hoogwaardige verf en het juiste gereedschap om de werken goed uit te voeren.
 • Juiste verftechnieken: dankzij de expertise van een ervaren schilder ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken met gespecialiseerde verftechnieken op maat.
 • Optimaal en duurzaam resultaat: met een flinke dosis vakkennis werkt een professionele schilder jouw project tot in de puntjes af. En dat volledig op maat van je situatie en wensen.

 

1. Huis schilderen buitenkant

Huis schilderen buitenkant

Door je huis te schilderen aan de buitenkant bescherm je je woning doeltreffend tegen de weersinvloeden én zorg je voor een nieuwe uitstraling. Maar wat kan je huis verven aan de buitenkant allemaal omvatten? We sommen het hieronder voor je op:

 

1) Buitenmuren schilderen

Je kan je gevel relatief snel en eenvoudig opfrissen door de buitenmuren te schilderen. Zo krijgt je woning niet alleen een gloednieuw uitzicht, maar je camoufleert ook kleine oneffenheden en kleurverschillen. De meest gebruikte verfsoorten zijn gevelverf op silicaat- of siloxaanbasis (baksteen of beton), kalkpleister en verf op basis van alkydhars (hout). Die zijn dampopen en waterafstotend, wat cruciaal is om een lange levensduur van de schilderwerken te waarborgen.

Prijs buitenmuren schilderen: € 20 à € 40 per m² (incl. btw & materiaal)

 

2) Dak en/of dakkapel schilderen

Wist je dat je ook je dak en dakkapel kan laten schilderen? Na verloop van tijd worden je dakpannen of leien poreuzer door jarenlange blootstelling aan de weersinvloeden. Met een beschermende dakcoating kan je gelukkig eventuele vocht- en isolatieproblemen vermijden. En wat met de eventuele houten dakelementen? Die kan je laten behandelen met een dekkende buitenbeits.

Prijs dak coaten: € 30 à € 45 per m² (incl. btw & materiaal)

 

3) Buitenschrijnwerk schilderen

Het schilderwerk op je kozijnen en deuren kan na verloop van tijd verkleuren of afschilferen. Door je buitenschrijnwerk op tijd en stond te schilderen, bescherm je het langer tegen vocht en verkleuring. Zowel de werkwijze als de verfsoort is sterk afhankelijk van het materiaal waaruit het buitenschrijnwerk is vervaardigd. Je kiest het best een dampopen verf op waterbasis, zoals acryl- of alkydverf. Voor houten kozijnen zijn ook beits of vernis geschikt. Kozijnen en deuren in PVC worden minder frequent geschilderd, maar het is wel mogelijk. Daarvoor bestaan er aangepaste verfsoorten die een goede hechting garanderen.

Prijs kozijnen schilderen: € 6 à € 8 per meter (incl. btw & materiaal)
Prijs deuren schilderen: € 60 à € 100 per deur (incl. btw & materiaal)

 

4) Tuinconstructies schilderen

Wist je dat je ook tuinconstructies onder handen kan laten nemen door een buitenschilder? Misschien bladdert de verf van je schutting af, is er sprake van verkleuringen op je tuinhuis of terras, of wil je gewoon een frisse nieuwe look voor je tuinmeubilair. De meeste tuinconstructies zijn vervaardigd uit hout. Afhankelijk van het gewenste resultaat is een transparante of dekkende beits ideaal. Voor betonnen muren of omheiningen is een latexverf voor buitengebruik beter geschikt.

Prijs tuinconstructies schilderen: € 40 à € 50 per uur (incl. btw & materiaal)

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere buitenschilders

Van plan om de buitenkant van je huis te laten schilderen? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende buitenschilders. Die kunnen je informeren over de mogelijke kleuren, verftechnieken, … en je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw project. Bovendien kan je zo ook hun tarieven, adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij buitenschilders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

FAQ buitenschilderwerk

Nog vragen over het schilderen van je huis aan de buitenkant? Enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij: • Wat zijn de beste omstandigheden voor schilderwerken buitenshuis?
  De meest geschikte temperatuur voor schilderwerken aan de buitenkant van je huis ligt tussen de 10°C à 20 °C, met een maximale luchtvochtigheid van 75 %. Een professionele buitenschilder kan het best inschatten wanneer je welke buitenschilderwerken het beste aanpakt.


 • Om de hoeveel jaar moet je buitenschilderwerk vernieuwen?
  Doorgaans laat je buitenschilderwerk het best om de 5 jaar vernieuwen. Je kan echter op eender welk moment beslissen om opnieuw te schilderen. Merk je vroegtijdig blaasjes, barstjes of verkleuringen in je schilderwerk op? Of zie je grotere problemen opduiken zoals houtrot? Dan is de tijd meer dan rijp voor een nieuwe verfbeurt.


 • Welke mogelijke extra kosten voor buitenschilderwerk?

  Het merendeel van de prijzen voor buitenschilderwerk is inclusief btw, verf en ander materiaal. Wat vaak ontbreekt, is de prijs voor voorbereidende werken. Denk maar aan het wegwerken van barsten, scheuren en grote oneffenheden, het ontmossen van het dak, de huur van een steiger, … Deze kosten moet je nog aan het totale kostenplaatje toevoegen.

  TIP: door gericht verschillende offertes te vergelijken, krijg je een goed zicht op deze extra kosten. Je kan gratis tot 3 offertes aanvragen en vergelijken via onze offerteservice.

 


2. Huis schilderen binnenkant

Huis schilderen

Een mooi geschilderde binnenkant van je woning is essentieel voor een fraai interieur. Je kan eender welke woonstijl nastreven die je maar wil: landelijk, modern, eclectisch, … Wat kan je huis schilderen aan de binnenkant allemaal omvatten? We sommen het hieronder voor je op:

 

1) Binnenmuren schilderen

Vlekken of putjes in binnenmuren ontstaan sneller dan we willen. Een nieuw laagje verf geeft je muren gelukkig snel weer een frisse uitstraling. In de meeste gevallen kiest een binnenschilder voor een bepaald type latexverf. Deze latexverven zijn beschikbaar in een uiteenlopend kleurenpalet.

Prijs binnenmuren schilderen: € 30 à € 35 per m² (incl. btw & materiaal)

 

2) Plafond schilderen

Het plafond is erg gevoelig voor verkleuringen (tabaksrook, kookdampen, …). Om deze kleurverschillen weg te werken, kan je je plafond laten schilderen. Er zijn 2 mogelijkheden: handmatig schilderen of verf aanbrengen met een verfspuit. Het plafond spuiten is erg geschikt voor grote oppervlaktes en gaat vrij snel. Met de hand verven gaat langzamer, maar is iets nauwkeuriger. Doorgaans gebruikt een schilder voor het plafond latex- of structuurverf.

Prijs plafond handmatig schilderen: € 10 à € 20 per m² (incl. btw & materiaal)
Prijs plafond spuiten: € 5 à € 10 per m² (incl. btw & materiaal)

 

3) Kozijnen en deuren schilderen

Met het schilderen van je deuren en kozijnen kan je je interieur een nieuwe uitstraling geven. Een piekfijn resultaat is pas mogelijk met de juiste verfsoorten- en technieken. Houten binnenschrijnwerk kan je laten beitsen als je de natuurlijke houtlook wil behouden. Wil je liever een andere kleur? Dan brengt de schilder eerst een primer aan, gevolgd door een watergedragen of solventgedragen lakverf. Voor binnenschrijnwerk is dit doorgaans acrylverf. Pvc en aluminium vereisen een aangepaste verfsoort.

Prijs deur schilderen: € 60 à € 100 per deur (incl. btw & materiaal)
Prijs kozijnen schilderen: € 6 à € 8 per meter (incl. btw & materiaal)

 

4) Trap schilderen

Je trap wordt dagelijks intensief gebruikt. Zowel de treden als de balustrade slijten daardoor na verloop van tijd af. Het schilderen van je trap geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn. Je kan bv. voor een opvallend kleurcontrast kiezen of je ruimte optisch vergroten door de trap helemaal te witten. Lakverf op basis van (poly)urethaan alkydhars is in de meeste gevallen de beste keuze omdat die erg slijtvast is.

Prijs trap schilderen: € 15 à € 20 per trede (incl. btw & materiaal)

 

5) Vloer schilderen

Wist je dat je ook je vloer kan laten schilderen? Je kan zo perfect slijtage verdoezelen of de vloer onderhoudsvriendelijker maken. Bovendien is het flink goedkoper om je vloer te laten schilderen dan om een nieuwe vloerbedekking te laten leggen. Welke verf je nodig hebt, hangt sterk samen met het vloertype en de gewenste afwerking. Het schilderen wordt al dan niet voorafgegaan door de aanbreng van een aangepaste primer en eventueel afgewerkt met een slijtvaste toplaag.

Prijs vloer schilderen: € 10 à € 20 per m² (incl. btw & materiaal)

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere binnenschilders

Van plan om de binnenkant van je huis te laten schilderen? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende binnenschilders. Die kunnen je informeren over de mogelijke kleuren, verftechnieken, … en je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw project. Bovendien kan je zo ook hun tarieven, adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij binnenschilders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

FAQ binnenschilderwerk

Nog vragen over het schilderen van je huis aan de binnenkant? Enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij: • Wat is het beste moment voor schilderwerken binnenshuis?
  Laat je binnenschilderwerken in het najaar uitvoeren. In de lente en de zomer geven sommige schilders de prioriteit aan klusjes buitenshuis. De kans bestaat dat je in die periode dus wat langer zal moeten wachten en zelfs meer zal moeten betalen.


 • Wanneer de binnenkant van mijn nieuwbouwwoning schilderen?
  Je bent net in een nieuwbouwwoning ingetrokken en je staat te popelen om het interieur naar je hand te zetten? Zorg er dan voor dat de bepleistering volledig is uitgedroogd alvorens je schildert of behangt. Anders zullen er barsten, scheuren of blaasjes in je nieuwe verflaag verschijnen of komt je behangpapier los. Wacht minstens 2 seizoenen, waarvan zeker 1 droog seizoen, om de schilderwerken aan te vatten.


 • Om de hoeveel jaar moet je binnenschilderwerk vernieuwen?
  Er is geen echte regel die bepaalt wanneer je de binnenkant van je woning opnieuw moet schilderen. Dat kan op elk moment: merk je bv. vlekken, putten, scheurtjes of barstjes op? Of wil je graag je woning herinrichten? Dan kan je altijd opnieuw verven. Gemiddeld moet je binnenschilderwerk om de 7 à 10 jaar opnieuw aanpakken. Vraag zeker gratis advies op maat aan bij een schilder actief in je buurt.

 


Prijs huis schilderen

Een schilder kan 2 soorten tarieven aanrekenen: een kostprijs per m² of een uurtarief. De prijsopbouw is afhankelijk van verschillende elementen: de omvang van de werken, de gebruikte verfsoorten, de ervaring van de schilder, extra kosten (vervoerskosten, voorbereidende werken, …), enz. Doorgaans mag je rekenen op de volgende prijzen voor het schilderen van je huis:

Soort schilderwerkGrote oppervlaktes = prijs per m²
(incl. btw & materiaal)
Kleine oppervlaktes/detailwerk = uurtarief
(incl. btw & materiaal)
Buitenschilderwerk€ 30 à € 45 per m²€ 40 à € 50 per uur
Binnenschilderwerk12 à € 20 per m²€ 35 à € 40 per uur

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Ben je benieuwd naar een exacte prijs voor het schilderen van jouw huis? Je kan gratis en vrijblijvend tot 3 offertes aanvragen en vergelijken via onze offertedienst.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief!

Wist je dat je voor het schilderen van je huis kan genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%? Op voorwaarde dat je woning ouder is dan 2 jaar en dat je de schilderwerken laat uitvoeren door een ervaren vakman.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders