Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Patineren

Patineren is een decoratieve verftechniek waarmee je een verflaag, bijvoorbeeld op meubels of muren, een oude en doorleefde look geeft. De patina geeft ze meer diepte en authenticiteit. Patineren kan op verschillende manieren. Ontdek ze hier samen met enkele inspiratievoorbeelden en info over de prijzen.

 

patineren van meubels Patineren, wat is dat?

Patineren van meubelen, muren, … Op wat je het ook toepast, patineren wordt gebruikt om het ouder te doen lijken. Binnenwanden, lambriseringen, deuren, …, deze techniek kan verschillende toepassingen hebben.

Typerend aan patineren is dat dieper gelegen delen, zoals het geval is bij houtsnijwerk of ornamenten, geaccentueerd worden. Ook kwaststrepen, krassen of andere kleine beschadigingen kunnen extra ‘in de verf’ worden gezet. Op die manier geef je je werk een prachtig doorleefde uitstraling.

Patineren is een klus die je, indien je beschikt over de nodige handigheid, zelf kan doen. Toch is het belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan. Wil je zeker zijn van een kwalitatief en mooi resultaat, dan schakel je beter een professional in. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Op die manier hoef je zelf ook geen tijd te verspillen om het zelf te proberen.

 

Van plan om meubels, muren of iets anders te patineren en wil je de klus overlaten aan een vakman?
✓ Vraag hier gratis advies en prijzen aan op maat bij professionele schilders uit jouw regio.

 

Overzicht van de verschillende patineer-technieken

Afhankelijk van het gewenste effect bestaan er verschillende technieken om te patineren. Het kan met was, glaceerverf of kant-en-klare patina. Hieronder vind je een kort overzicht van mogelijke technieken.

 

1. Patineren met was

Was is beschikbaar in verschillende tinten. De keuze maak je op basis van je eigen wensen. De was moet worden aangebracht op een poreuze ondergrond zodat het goed kan inwerken. Krijtverf is daarvoor ideaal. Vandaar dat patineren met was ook vaak partineren met krijtverf wordt genoemd.

Boenwas
Bij het patineren met was wordt vaak gekozen voor boenwas. Deze was dient aangebracht te worden in de dunne laag die na het uitharden wordt opgeboend. Verder afwerken, bijvoorbeeld met vernis, is niet mogelijk. Wil je wél een vernisafwerking, dan dien je te patineren met verniswas.

Verniswas
Met verniswas kan je onbehandeld hout, maar ook krijtverf een oude look geven. Nadat je de was hebt aangebracht kan je deze met de punten van een kwast tamponneren (kloppende beweging), waarna er een waas achterblijft. Een andere mogelijkheid is om de vernislaag met een doek uit te vegen. Daarbij is de achterblijvende waas nog dunner.

De voordelen van patineren met verniswas? Het is makkelijk te overschilderen, bestand tegen vocht en vraagt geen onderhoud. Hoewel verdere afwerking in principe niet nodig is, is het in tegenstelling tot bij patineren met boenwas wel mogelijk om extra laagjes vernis aan te brengen.

 

2. Patineren met glaceerverf

Patineren kan ook met behulp van glaceerverf. Deze verf droogt traag en is doorzichtig. De grote troef is dat je glaceerverf makkelijk kan mengen met een zelfgekozen verftint zodat je het effect naar eigen wens kan kiezen. Een ander voordeel is het feit dat je relatief veel tijd hebt om de gewenste effecten aan te brengen omdat glaceerverf traag droogt.

TIP: Voeg het gekozen kleurpigment beetje bij beetje aan de glaceerverf toe en test voldoende de intensiteit tot je de gewenste kleur hebt bereikt.

De tijd die je hebt om te patineren is afhankelijk van de ondergrond. Gebruik je een verf op waterbasis als ondergrond, dan heb je zo’n uur de tijd om het gewenste effect aan te brengen. In geval van een poreuze ondergrond, zoals krijtverf, zal je sneller moeten werken.

De manier van aanbrengen is dezelfde als bij patineren met vernis (tamponneren of uitvegen met een doek). Ook hier is verdere afwerking niet nodig, maar is het wel mogelijk om te vernissen.

 

3. Kant-en-klaar patineerproduct om te patineren

Een kant-en-klare patina is vaak bruinrood. Je kan het transparanter maken door te verlengen met water.

Een kant-en-klaar patineerproduct wordt bij voorkeur aangebracht op een basislaag van zijdeglans verf. Poreuze ondergronden zijn minder geschikt. Het product kan daarbij te snel intrekken waardoor er te weinig tijd is om het gewenste effect aan te brengen.

Na het aanbrengen wordt het product met een doek afgeveegd om een waaseffect te creëeren. Naar eigen wens veeg je meer of minder weg. Ook hier is afwerking met vernis mogelijk.

 

Benieuwd naar andere verftechnieken waarmee je leuke en originele effecten kan creëren?
Je leest er meer over in het volgende artikel

 

Patineren en de gevolgen voor je portemonnee

Bij patineren is de hoeveelheid geld die je uitgeeft vooral afhankelijk van de te bewerken oppervlakte. Voor het patineren van een meubel zal je bijvoorbeeld minder verf/vernis/… nodig hebben dan voor het patineren van een muur. Onderstaande prijzen kunnen sterk verschillen naargelang het merk en de aanbieder. 

Patineren met was
Wil je patineren met was, dan kan je voor een een blik krijtverf van 2,5l rekenen op een prijs van €40 à €50. Voor 1l verniswas betaal je zo’n €30. 375 ml kleurwas kost je ongeveer €15.

Patineren met glaceerverf
Voor glaceerverf met een kleurpigment kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €15 voor 250ml.

Kant-en-klare patina
Voor Patina betaal je ongeveer €20 voor 250ml.

 

Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten patineren van jouw meubels, muren, …?
✓ Vraag hier gratis advies en prijzen aan op maat bij professionele schilders uit jouw regio.

 

Mogelijke kleureffecten

Patineren staat voor velen waarschijnlijk gelijk aan een wit oppervlak dat met een ombertint behandeld wordt. Natuurlijk zijn er ook andere kleureffecten mogelijk. Helderblauw bijvoorbeeld kan je met de juiste patinabehandeling omtoveren tot een oud en doorleefd blauw met antieke look. Felle kleuren kan je temperen door te patineren. Natuurlijke kleuren of grijstinten kan je er dan weer donkerder mee maken.

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook goud, koper en zilver lenen zich uitstekend tot patineren. Gebruik een zwarte patina op zilver, een omberkleurige patina op goud en een turquoise patina op koper en je creëert een instant oude uitstraling.

Patineren moet niet noodzakelijk gebeuren met de traditionele bruine omberkleur. Een patinamengsel in grijs, zwart, wit, … is evengoed mogelijk.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders