Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder schilderen

Vroeger was de zolder vaak alleen een plek om wat dozen en oude stoelen achter te laten. Maar het kan ook anders. Met isolatie en gyproc kan je je zolder omtoveren tot een volwaardige leefruimte. Je zolder schilderen is hierbij een van de laatste stappen. Welke kleuren kan je gebruiken? En schakel je een professionele schilder in of juist niet? Welke prijs hangt hier aan vast? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zolder schilderen?
Prijs zolder schilderen
Zelf zolder verven of laten doen?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk snel meerdere offertes

 

 

Zolder verven: welke kleuren?

Je kan een zolder inrichten zoals jij dat wil: bv. als een speelkamer, studiekamer of slaapkamer. De kleur die je kiest, bepaalt in grote mate de sfeer. Ga je voor rustiek of mag het wat speelser zijn? Hieronder vind je alvast wat kleurenadvies:

 1. Kinderkamer: bij een kinderkamer denk je aan plezier maken. Qua kleuren kan je je creativiteit dus de vrije loop laten. Patronen, figuren of felle kleuren: alles kan. Algemeen geldt dat lichte kleuren de ruimte groter laten lijken. Bestaat de kans dat de zolder later een andere rol krijgt? Neem dan het zekere voor het onzekere en beperk felle tinten tot een accentmuur. Zo behoud je een speelse uitstraling, maar blijft de ruimte neutraal genoeg om die later voor iets anders te gebruiken.
 2. Slaapkamer: in een slaapkamer draait alles om jouw voorkeur: wat zorgt voor een goede nachtrust? Lichte, blauwe tinten zijn van nature rustgevend en zie je vaak terugkomen in slaapkamers. Anderzijds zijn rode en gele tinten levendiger en voelen ze warmer aan. Zit je met een lage zolder? Dan kan je het plafond of de schuine wanden in een lichte kleur laten schilderen. Zo creëer je de illusie dat het plafond hoger is dan die eigenlijk is.
 3. Studie- of werkkamer: in een studeer- of werkkamer wil je eigenlijk maar één ding: je kunnen concentreren. Kies daarom voor lichte kleuren voor muur en plafond. Een kakofonie aan kleuren of een combinatie van vele tinten leidt nu eenmaal heel snel af.

Twijfel je nog over de nieuwe kleur van je zolder? Dan kan je een professionele schilder inschakelen. Die geeft je graag advies over mooie kleurencombinaties die bij je zolder passen. Kom vrijblijvend in contact met meerdere specialisten in je buurt via onze offerteservice.

zolder schilderen

 

Hoe zolder schilderen?

Kleur gekozen? Over naar het schilderen! Daar komt jammer genoeg wel meer bij kijken dan je zou denken. Het is dus slim om advies te vragen aan iemand met ervaring. Een professionele schilder heeft die vakkennis en weet welke materialen je het beste gebruikt. Om alles tot in de puntjes af te werken, gaat een schilder zo te werk:

 

 1. Schilderwerken voorbereiden

  Een goed resultaat valt of staat met een degelijke voorbereiding. Schilders kiezen hun verfsoort afhankelijk van de ondergrond. Denk aan een gyproc wand of een oude bakstenen muur. Bovendien werken ze altijd met goed materiaal. Denk aan borstels en kwasten, afplaktape en extra materiaal om moeilijk bereikbare plekken te kunnen schilderen.

 2. Ondergrond klaarmaken

  Goed materiaal maakt weinig uit als je de muren niet voorbereidt. Een specialist zal de muren en het plafond dus grondig reinigen en eventuele schade of oneffenheden wegwerken. Dit voorkomt dat de verf later afbladdert en zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen ziet. Dit kan veel tijd kosten, maar het garandeert wel een stijlvol resultaat.

 3. Primer aanbrengen

  De grondlaag is essentieel bij schilderwerken. Een primer zorgt ervoor dat de ondergrond de verf niet kan opzuigen. Een goede primer betekent dus dat je later minder verf nodig hebt om alles af te werken. Bovendien komen afwerkingslagen zo het beste tot hun recht. De juiste primer kiezen is dus van essentieel belang. Ervaren schilders weten welke grondlaag bij welke verf hoort en helpen je de juiste keuzes te maken.

 4. Afwerkingslagen schilderen

  Afhankelijk van het type verf moet je eventueel meerdere lagen aanbrengen. Bovendien vragen verschillende stijlen om verschillende verftechnieken. Alleen een ervaren schilder weet welke methode het beste zou zijn voor jouw zolder.

 

Prijs zolder schilderen

Hoeveel geld kost het wanneer je zelf schildert? En wat is de toegevoegde waarde van een ervaren schilder? We vergelijken beide opties:

 

Prijs zolder zelf schilderen

Je kan ervoor kiezen om zelf je zolder te schilderen voor een prijs van ongeveer € 5 à 20 per m² (incl. btw). In dit geval moet je natuurlijk zelf al het benodigde materiaal kopen. Verf en passende primer, goede afplaktape, kwalitatieve borstels, … Let op dat je ook de juiste methode hanteert. Maak je fouten, dan kan het zijn dat er vlekken zichtbaar blijven op de muren.

Schildersbenodigdheden kopen? Je vindt een uitgebreid aanbod in onze webshop.

 

Prijs schilder inschakelen

Riskeer je het liever niet en wil je een optimaal eindresultaat? Dan schakel je beter een professional in voor een totale prijs van zo’n € 30 à 35 per m² (excl. btw). Die staat garant voor correct materiaal en de nodige vakkennis. Sommige schilders werken op basis van een prijs per uur, anderen kiezen voor een bedrag per vierkante meter. Hieronder vind je de gemiddelde tarieven:

Type prijsberekeningPrijs (excl. btw)
Prijs per m²€ 30 à 35
Prijs per uur€ 35 à 40

LET OP: deze bedragen zijn slechts ter indicatie. Op zoek naar een specifieke prijs voor het schilderen van je zolder? Ontvang vrijblijvend offertes of vraag advies aan schilders in je regio via ons offerteformulier.

 

zolder verven

 

Zelf zolder verven of laten doen?

De voornaamste reden om zelf te schilderen is simpel: geen arbeidskosten. Maar zo’n uurloon is slechts een deel van de totale kostprijs. Schilder je zelf, dan moet je nog al het materiaal kopen: verfbakjes, kwalitatieve borstels, goede verf en ga zo maar door. Vaak zit je dan achteraf nog met overschotten. Kies je voor een professional? Dan hoef je je hier geen zorgen om te maken. Je vermijdt dus al deze valkuilen:

 

 • Goedkope afplaktape: stel je voor dat alles perfect is geschilderd, je trekt de afplaktape los en hup… Een deel van de verf komt mee. Kwalitatieve afplaktape is om deze reden een must bij schilderwerken. Het laatste wat je namelijk wil is verf die onder de tape kruipt of mee afbrokkelt.
 • Slecht materiaal: iedereen die zelf verft heeft wel een muur waar een paar haren van een schilderborstel aan zijn blijven plakken. Gespecialiseerde schilders kennen dit probleem niet, omdat ze werken met kwalitatieve borstels. Die investering bespaart hen een hoop zorgen en verzekert hen van een mooi eindresultaat. Bovendien hebben ze bepaalde borstels om bij moeilijk te bereiken plekken te kunnen.
 • Te weinig lagen aanbrengen: zeker bij grote ruimtes als een zolder duurt het wel even voor alles klaar is. Doe-het-zelvers laten het vaak bij een tweede of derde laag. En dat zie je!
 • Te weinig verf kopen: koop altijd iets meer verf dan je denkt nodig te hebben. Soms gaat het namelijk om een specifieke kleur en bestaat de kans dat je die exacte tint niet meer kan krijgen. Door van tevoren goed te meten, weet je hoeveel verf je minimaal nodig hebt.
 • Verkeerde techniek gebruiken: wie zelf schildert, gebruikt vaak een foute techniek. Al doende leer je, maar de muur waar je eerst aan begon zal er slechter uitzien dan de muur waarmee je eindigt. Door te werken met een schilder, ben je zeker van een kwalitatief resultaat op ál je muren.

 

Enkele veelgestelde vragen

Nog vragen over het schilderen van je zolder? Enkele veelgestelde vragen én antwoorden op een rijtje:

  • Welke verf gebruik ik voor mijn zolder?

  De sfeer en uitstraling van een kamer zijn afhankelijk van de verf die je kiest. Het aanbod is enorm, dus bepaal van tevoren welke kwaliteiten de verf moet hebben. Welk effect wil je realiseren? Wat is het gewenste eindresultaat?

  Daarnaast is het belangrijk om de verf te vinden die geschikt is voor het type schilderwerk. Hou daarbij rekening met de ondergrond waarop je wil laten schilderen. Krijtverf is momenteel de populairste soort, maar kalkverf zorgt dan weer voor een authentiekere uitstraling. • Wat zijn mogelijke extra kosten om mijn zolder te schilderen?
  Het merendeel van de prijzen om een zolder te schilderen, is inclusief btw, verf en ander materiaal. Wat vaak ontbreekt in vermelde totaalprijzen zijn de voorbereidende werken of eventueel extra materiaal. Dit moet je allemaal nog optellen bij de totaalprijs.


 • Hoe kan ik veilig op hoogte schilderen?

  Een van de gevaren bij een zolder verven zijn de hoge plafonds en vreemde hoeken. Denk aan een dakkapel of het plafond van een schuin dak dat tot aan de vloer door loopt. Vooral wie het plafond van een zolder wil schilderen, moet extra goed opletten. Je kan gebruik maken van de volgende hulpmiddelen:

  • Ladder: nogal voor de hand liggend. Een ladder helpt je om hoge plafonds of verre hoeken te bereiken. Let op: zorg wel altijd voor een stabiele ondergrond en verplaats de ladder op tijd.
  • Verlengsteel: muurverfrollers met een verlengsteel zijn handig om een stijve nek te voorkomen. Je hoeft dan niet zo hoog te reiken en je kan er sneller grote oppervlaktes mee schilderen.
  • Stellingen: een schilderstelling kan je zowel in de hoogte als in de breedte aanpassen aan jouw situatie. Een stelling maakt het nóg makkelijker dan een ladder om je hele zolder te schilderen.

  Uiteraard is het altijd veiliger om de werken te laten uitvoeren door een vakspecialist. Zo is het risico op fouten zo klein mogelijk.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders