Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verf verwijderen

Begint de verf op je gevel, pleisterwerk, ramen, … af te bladderen? Heb je verfplekken overgehouden aan een vorige verfklus? Dan wil je ongetwijfeld die verf verwijderen. Je kan daarvoor verschillende methodes gebruiken, afhankelijk van de ondergrond en het type verf. We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Verf verwijderen volgens methode
2. Verf verwijderen volgens ondergrond
3. Verf verwijderen volgens verftype
Tips om verf te verwijderen

Ga naar webshop

 

1. Verf verwijderen volgens methode

Verf verwijderen kan je op verschillende manieren doen. In de praktijk moet je soms verscheidene methodes samen gebruiken. We bespreken ze hieronder:

 

METHODE 1: Verf verwijderen met schuurpapier of schuurmachine

Wil je de verf afschuren? Dat kan zowel manueel met schuurpapier als mechanisch met een schuurmachine. Schuren is erg efficiënt om verweerde verflagen of opgedroogde verfspatten te verwijderen. Bovendien is schuurpapier een kleine investering. Verf verwijderen door middel van schuren is wel een tijdrovende klus waarbij veel stof vrijkomt.

Verf afschuren is geschikt bij:

 • hout
 • metaal
 • kunststof

 

Prijs verf afschuren

Prijs schuurpapier: vanaf € 10 per rol (incl. btw)

Prijs schuurmachine: vanaf € 30 (incl. btw)

 

Ga naar webshop

 

 

METHODE 2: Verf verwijderen met een heteluchtpistool of verfbrander

verf afbranden

Met behulp van een heteluchtpistool (ook wel föhn genoemd) of een verfbrander, doe je verflagen ‘wegsmelten’ of ‘verdampen’. Nadien krab je de losgekomen verf eenvoudig weg met een plamuurmes of een verfkrabber. Verf verwijderen met heteluchtpistool gaat snel, maar houdt ook enkele risico’s in. Je kan je bv. verbranden en door de verdamping van de verf kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Draag dus altijd veiligheidskledij (mondkapje en veiligheidsbril). Bovendien mag je de verfbrander niet te lang gebruiken om schroeiplekken te vermijden.

Verf afbranden is geschikt bij:

 • hout
 • metaal

 

Prijs verf afbranden

Prijs heteluchtpistolen & verfbranders: vanaf € 25 (incl.btw)

Prijs verfkrabbers & plamuurmessen: vanaf € 7 (incl. btw)

 

Ga naar webshop

 

 

METHODE 3: Verf verwijderen met afbijtmiddel

afbijtmiddel hout

Het verwijderen van verf met afbijtmiddel (bv. aceton, white spirit, …) is de minst milieuvriendelijke optie, maar wel de meest efficiënte. Je brengt het middel aan op het gewenste oppervlak en laat het een paar uur inwerken. Nadien kan je de verf verwijderen met een verfkrabber. Vergeet niet de ruimte goed te verluchten. Gebruik ook altijd een veiligheidsbril, beschermende handschoenen en een stof- of mondmasker.

Verf verwijderen met afbijtmiddel is geschikt bij:

 • hout
 • metaal en aluminium
 • steen
 • beton

 

Prijs afbijtmiddel

Prijs verfafbijtmiddel: vanaf € 15 voor een pot van 1 liter (incl. btw)

 

Ga naar webshop

 

 


2. Verf verwijderen volgens ondergrond

We weten nu met welke methodes je verf kan verwijderen. Hieronder lees je hoe je die methodes kan afstemmen op de ondergrond:

 

1. Verf verwijderen op hout

Verf verwijderen op hout kan je doen door:

 • Schuren: is de verf te diep in de houtvezels getrokken? Dan is schuren soms de enige oplossing. Hoe zachter het hout, hoe fijner het schuurpapier mag zijn. Om lelijke uitsparingen te vermijden, moet je wel opletten dat je niet te veel hout afschuurt.
 • Afbranden: als je de verf afbrandt, kan je die daarna eenvoudig verwijderen met een verfkrabber of plamuurmes. Let wel op dat je niet te diep duwt met deze krabber.
 • Afbijtmiddel: vrees je voor een lelijke uitsparing in het hout door te schuren? Gebruik dan synthetische thinner. Dat product vervliegt niet en blijft inwerken op het hout.

Neem een kijkje in de webshop.

 

2. Verf verwijderen op metaal en aluminium

Verf verwijderen op metaal en aluminium kan je doen door:

 • Schuren: hiervoor gebruik je best een stevige schuurmachine.
 • Afbranden: ook met een verfbrander kan je in bepaalde gevallen verf verwijderen op metaal en aluminium.
 • Afbijtmiddel: vooral bij voorwerpen met veel sierlijke bogen en lijnen (bv. buitenlamp) is een afbijtmiddel de betere keuze. Zorg wel voor een product op maat van het soort metaal.

Neem een kijkje in de webshop.

 

3. Verf verwijderen op PVC

Verf verwijderen op PVC kan je doen door:

 • Schuren: mechanisch schuren is de beste manier om verf van PVC te verwijderen. Begin met een grovere korrel (P 80 of P 60) en schakel dan over op fijner schuurpapier om de ondergrond te egaliseren.
 • Afbijtmiddel: is schuren niet mogelijk? Ga dan te werk met een synthetische thinner, aceton of white spirit en schrob op de verf(vlek) met een doordrenkte doek. Blijft er wat pigment achter? Met een zachte borstel krijg je het meeste verfresidu weg.

Neem een kijkje in de webshop.

 

4. Verf verwijderen op baksteen of natuursteen 

Verf verwijderen op steen kan je doen door:

 • Afbijtmiddel voor bakstenen: er bestaan speciale afbijtproducten voor bakstenen. Laat deze eerst enkele uren inwerken volgens de voorschriften. Was daarna de muur af met water of spuit ze schoon met een hogedrukreiniger.
 • Afbijtmiddel voor natuurstenen: verf op natuursteen is complexer om te verwijderen. Gebruik hiervoor terpentijn, synthetische thinner of white spirit. Deze werken het beste en beschadigen de natuursteen zo min mogelijk. Blijft er een vettig residu achter? Gebruik dan een ontvetter.

Neem een kijkje in de webshop.

 

5. Verf verwijderen op beton

Verf verwijderen op beton kan enkel met een afbijtmiddel. Beton is namelijk poreus, waardoor het makkelijk verf en andere vloeistoffen opneemt. Werk met een speciaal afbijtmiddel voor beton en laat dit product volgens de voorschriften inwerken. Verwijder nadien het residu met een staalborstel, plamuurmes of hogedrukreiniger. Indien nodig breng je een nieuwe laag afbijtmiddel aan tot het volledige oppervlak vrij is van verf.

Neem een kijkje in de webshop.

 

 


3. Verf verwijderen volgens verftype

Het soort verf speelt een grote rol bij de manier waarop je verf verwijdert. Een overzicht van enkele vaak gebruikte verfsoorten:

 • Latexverf: latexverf is eenvoudig te verwijderen met een geschikt afbijtmiddel. Daarnaast kan je het ook afschuren met een schuurmachine of je kan een heteluchtpistool gebruiken. Gebruik om de verf af te schrapen een plamuurmes of een proper verfmesje.
 • Beits: beits kan je afbranden met een heteluchtpistool en schraap je af met een schraper. Het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet, anders moet je alsnog op bepaalde plekken gaan schuren. Je kan ook een aangepast afbijtmiddel gebruiken. Zorg ervoor dat je het product goed in de poriën van het hout wrijft en dek het hout af met plastic folie zodat het goedje kan inwerken.
 • Structuurverf: er zijn verschillende mogelijkheden om structuurverf te verwijderen. Zo kan je de verf afschuren met een schuurmachine, egaliseren met bv. albastine of afstomen met een behangstomer. Het residu schraap je nadien af met een plamuurmes.
 • Verf op oliebasis: synthetische thinner blijkt 1 van de meest efficiënte producten wanneer je verf op oliebasis wil verwijderen. Ook aceton en white spirit werken goed. Soms moet je nog een proper doekje, borstel met zachte haren of verfschraper gebruiken om de toplaag proper te maken. Op een vrij absorberende ondergrond zoals hout, is dit een stuk moeilijker. Hier werkt in de meeste gevallen enkel maar het wegschuren van de verf.
 • Verf op waterbasis: in theorie kan je deze verf goed met water en zeepsop behandelen. Je kan normaal gezien alles ook vrij goed wegkrabben of -schuren, maar pas op met de schade en inkervingen in de ondergrond. Vooral hout, keramische stenen en natuursteen zijn hier gevoelig aan. White spirit en terpentijn werken goed op niet-absorberende ondergronden (behalve kunststof), maar aceton en synthetische thinner werken het best. Door deze producten met een doek op het oppervlak te wrijven, kan je de verf goed wegkrijgen.

TIP: op zoek naar materiaal en producten om vlot en eenvoudig verschillende verfsoorten te verwijderen? Neem dan zeker een kijkje in de webshop.

 

 


Tips om verf te verwijderen

 • Kies voor een methode op maat: stem de behandelmethode af op een combinatie van de bewerkbare ondergrond en de samenstelling van de verf.
 • Werk veilig: dit geldt zowel bij het schuren, het afbranden als het werken met chemisch afbijtmiddel. Bescherm je ogen met een veiligheidsbril, gebruik stevige veiligheidshandschoenen, draag kledij die je lichaam volledig bedekt en maak gebruik van een stofmasker.
 • Verlucht de ruimte: zet ramen open om geen last te krijgen van de vluchtige, vaak giftige stoffen.
 • Gebruik het juiste product: maak je gebruik van chemisch afbijtmiddel? Wees dan zeker dat je het juiste product gebruikt. Ga de specificaties op de verpakking na en probeer altijd het product uit op een klein deel van het te behandelen oppervlak.
 • Recycleer: breng het afval van het verfafbijtmiddel naar het containerpark.

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders