Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenschilderwerk

Bladdert de verf op je buitenschrijnwerk af? Is je crepi gevel zwaar vervuild en verkleurd? Zie je mosvorming op je dakpannen? Je kan al deze problemen doeltreffend en gericht aanpakken met buitenschilderwerk op maat. Hoeveel betaal je voor een professionele buitenschilder? En waarom schakel je best zo’n specialist in voor je huis te schilderen aan de buitenkant? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat omvat buitenschilderwerk?
Kosten buitenschilderwerk
Zelf schilderen of vakman inschakelen?
FAQ over buitenschilderwerk
Ontvang gratis offertes op maat

 

 

Waarom je huis schilderen aan de buitenkant?

Of het nu gaat om je gevel, dak of kozijnen en deuren, je huis schilderen buiten om de 5 jaar is een belangrijke en zelfs noodzakelijke klus. Dat buitenschilderwerk heeft 2 grote voordelen:

 1. Bescherming tegen de weersinvloeden: je woning krijgt het hard te verduren door regen, wind, fel zonlicht, vorst, … Dankzij grondig buitenschilderwerk bescherm je jouw buitenmuren, buitenschrijnwerk, … tegen die weersomstandigheden en voorkom je schade op langere termijn.
 2. Fraaie uitstraling voor je woning: buitenschilderwerken beschermen je woning niet alleen, maar zorgen tegelijk voor een prachtige, nieuwe uitstraling. Kies je voor een nieuwe kleur voor je gevel of kozijnen en deuren? Of behoud je dezelfde tint? Hoe dan ook ziet je woning er weer als nieuw uit.

buitenschilderwerk

 

Wat omvat buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerken dekken een brede lading. Om welke schilderklussen gaat het allemaal? En waarom zijn ze zo belangrijk? Een kort overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden:

 

1. Gevel schilderen

Is je gevel nog in goede staat, maar wel flink vervuild en verkleurd? Of wil je je buitenmuren simpelweg een nieuwe look geven? Dan kan je je gevel laten schilderen. Een buitenschilder kiest altijd voor een dampopen verfsoort. Zo kan vocht uit je gevel ontsnappen en vermijd je vochtproblemen. Ook je buitenmuren kaleien met speciale kaleiverf op basis van kalk is een optie. Zo creëer je een zachte, rustieke uitstraling.

Geschikte verfsoorten: gevelverf op silicaat- of siloxaanbasis, kalkpleister, …

Kosten gevel schilderen: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. materiaal). Ontvang gratis offertes.

 

2. Kozijnen en deuren schilderen

Heb je houten kozijnen en deuren? Dan moet je die regelmatig behandelen met een dampopen verfsoort of een beits, vernis of olie. Zo bescherm je je buitenschrijnwerk tegen houtrot, verkleuring, … Ook je aluminium en PVC kozijnen en deuren kan je laten schilderen, al is dat in principe niet nodig vanwege hun kleurvastheid en onderhoudsvriendelijkheid. Die laatste 2 materialen laat je dus vooral schilderen om esthetische redenen.

Geschikte verfsoorten: dampopen acryl- of alkydverf op waterbasis, speciale eindlak voor PVC of aluminium, beits, vernis of olie (afhankelijk van de houtsoort)

Kosten kozijnen schilderen: € 6 à 8 per meter (excl. btw, incl. materiaal). Ontvang gratis offertes.
Kosten deuren schilderen: € 60 à 100 per deur (excl. btw, incl. materiaal). Ontvang gratis offertes.

 

3. Dak en/of dakkapel schilderen

Merk je mosvorming of ander vuil op je dakbedekking? Dan kan je je dakpannen, leien, … laten reinigen en coaten om ze te beschermen tegen vocht en verwering. Met zo’n transparante of gekleurde dakcoating ziet je dakbedekking er weer als nieuw uit, en dat zonder ingrijpende dakwerken. Ook houten dakelementen als een dakkapel kan je laten verven ter bescherming tegen houtrot en verkleuring.

Geschikte verfsoorten: acrylaat- of rubber dakcoatings (dakbedekking), dekkende buitenbeits of acryl- of alkydverf op waterbasis (houten dakkapel)

Kosten dak(kapel) schilderen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal + reiniging). Ontvang gratis offertes.

 

4. Tuinconstructies schilderen

Belangrijk: buitenschilderwerken omvatten meer dan het schilderen je woning zelf. Ook je houten tuinhuis, terras, buitentrap, tuinafsluiting, … kunnen toe zijn aan een nieuwe laag verf of beits. Of misschien wil je je betonnen tuinmuur of omheining een nieuwe, frisse look geven? Je kan dergelijke klussen zelf uitvoeren, maar voor een vlotte en optimale uitvoering kan je ook een buitenschilder inschakelen.

Geschikte verfsoorten: transparante of dekkende beits, olie of acryl- of alkydverf op waterbasis (hout) / latexverf voor buitengebruik (beton)

Kosten tuinconstructies schilderen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal). Ontvang gratis offertes.

 

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!

Heb je buitenschilderwerken gepland? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende buitenschilders actief in je buurt. Zo kan je voorstellen en adviezen vergelijken en krijg je een goed zicht op de mogelijke verfkleuren- en technieken, merken van verfproducten, … Bovendien kan je zo ook de voorgestelde kosten voor jouw buitenschilderwerk vergelijken. Op die manier maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

Gratis offertes vergelijken van schilders actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende buitenschilders via de offerteservice.

 

Kosten buitenschilderwerk

Afhankelijk van het type schilderklus hanteert een buitenschilder 2 mogelijke tarieven: per m² of per uur. Voor buitenschilderwerk mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Grote oppervlaktes = buitenschilderwerk kost per : € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal)
 • Kleine oppervlaktes = buitenschilderwerk kost per uur: € 40 à 50 per uur (excl. btw, incl. materiaal)

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw buitenschilderwerk? De kosten voor buitenschilderwerken zijn afhankelijk van de schilder zelf en de nodige voorbereidende werken, de moeilijkheidsgraad van de schilderklus, … Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere buitenschilders actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

buitenschilderwerken

Buitenschilderwerk zelf doen of door vakman?

Neem je zelf het buitenschilderwerk voor je rekening of doe je beter een beroep op een professionele buitenschilder? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Buitenschilderwerk zelf doen

Heb je de nodige ervaring met schilderklussen? Dan kan je eventueel zelf het buitenschilderwerk van je woning voor je rekening nemen. Let op: wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan mag je enkele belangrijke aandachtspunten niet uit het oog verliezen: de ondergrond correct voorbereiden, de juiste verfsoorten kiezen, een primer gebruiken voor je aan de afwerkingslagen begint, …

LET OP: bij doe-het-zelven moet je al je verf en andere materialen aankopen aan een standaard btw-tarief van 21%. Werk je samen met een buitenschilder? Dan betaal je slechts 9% btw als je woning minstens 2 jaar oud is.

 

2. Buitenschilderwerk laten doen

Heb je minder schilderervaring of heb je geen tijd voor grote buitenschilderwerken? Of wil je je eigen veiligheid niet in gevaar brengen door je buitenmuren, dakbedekking, … te verven? Dan werk je best samen met een professionele buitenschilder. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: welke verfsoorten zijn het meest geschikt voor jouw project? Uit welke kleuren kan je kiezen? Welke voorbereidende werken zijn er eventueel nodig? Een buitenschilder geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte uitvoering: een vakman voert je buitenschilderwerken uit volgens de regels van de kunst. Door de juiste verfsoorten en -technieken te gebruiken, mag je zeker zijn van een perfect eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten.
 • Snelle & propere werkzaamheden: een buitenschilder werkt niet alleen correct, maar ook proper en snel. Hij dekt alles zorgvuldig af en verft je buitenmuren, ramen, deuren, … vlot en efficiënt. Zo blijft het aantal arbeidsuren beperkt.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op schilderwerken. Zo kan je de kosten voor je buitenschilderwerk flink drukken.

CONCLUSIE: buitenschilderwerken zelf doen of laten, wat is de beste keuze? 
Voor veilig, correct en efficiënt buitenschilderwerk schakel je best een ervaren buitenschilder in. Door het verlaagde btw-tarief bespaar je trouwens aanzienlijk op de prijs van je schilderwerken. Kortom, het loont dus zeker om een beroep te doen op een professionele buitenschilder actief in je buurt.

 

FAQ: veelgestelde vragen over buitenschilderwerken

Wil je je huis schilderen aan de buitenkant en heb je nog specifieke vragen? Hieronder overlopen we kort enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden: • Hoe vaak moet ik mijn buitenschilderwerk vernieuwen?

  Gemiddeld laat je buitenschilderwerk best om de 5 jaar vernieuwen. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf en de uitvoering kan dat ook iets vroeger of later zijn. Je houdt het buitenschilderwerk best goed in de gaten. Merk je scheurtjes of blaasjes op? Begint de verf te verkleuren? Dan is het tijd om je buitenschilderwerk te vernieuwen.

  TIP: twijfel je aan de staat van je buitenschilderwerk? Vraag dan advies op maat aan een professionele buitenschilder actief in je buurt via onze offertepagina. • Kan ik buitenschilderwerk in de winter laten doen?
  Dat is een mogelijkheid. Een winterschilder inschakelen komt vaak zelfs voordeliger uit. Hij heeft namelijk minder werk dan in de lente- en zomermaanden. Zo’n vakman kijkt vooral naar de luchtvochtigheid en gaat na of het te schilderen oppervlak goed droog is. Zijn de omstandigheden goed? Dan kan je perfect je buitenschilderwerken in de winter laten uitvoeren.


 • Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

  De meeste mensen laten hun buitenschilderwerken in het voorjaar uitvoeren. De meest ideale omstandigheden zijn een buitentemperatuur tussen 10 en 20 °C en een maximale luchtvochtigheid van 75%. Bij een hogere temperatuur riskeer je bv. spanningsverschillen in de verschillende verflagen.

  BELANGRIJK: een buitenschilder kan perfect inschatten welke weersomstandigheden ideaal zijn voor jouw buitenschilderwerk. Ontvang gratis advies op maat via vakmannen actief in je buurt. • Hoe moet ik mijn buitenschilderwerk onderhouden?

  Je geschilderde buitenschrijnwerk onderhouden vergt weinig werk. Gewoon een paar keer per jaar je kozijnen, deuren of tuinconstructies reinigen met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel is voldoende. Let daarbij ook goed op de staat van het buitenschilderwerk.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders