Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenschilderwerk

Afbladderende verf op je buitenschrijnwerk, een zwaar vervuilde of verkleurde gevel, mosvorming op je dakpannen, … Het zijn slechts enkele van de problemen die je doeltreffend en gericht kan aanpakken met buitenschilderwerk op maat. Hoeveel betaal je voor een professionele buitenschilder? En waarom schakel je best zo’n specialist in om je huis te schilderen aan de buitenkant? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat omvat buitenschilderwerk?
Kosten schilderwerk buiten
Zelf buiten schilderen of buitenschilder inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van buitenschilders

Welke werkzaamheden omvat buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerken dekken een brede lading. Om welke schilderklussen gaat het allemaal? En waarom zijn ze zo belangrijk? Een kort overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden:

 

1. Gevel schilderen

gevel schilderen

Is je gevel nog in goede staat, maar wel flink vervuild en verkleurd? Of wil je je buitenmuren simpelweg een nieuwe look geven? Dan kan je je gevel laten schilderen. Een buitenschilder kiest altijd voor een dampopen verfsoort. Zo kan vocht uit je gevel ontsnappen en vermijd je vochtproblemen. Je kan ook je buitenmuren kaleien met speciale kaleiverf op basis van kalk. Zo creëer je een zachte, rustieke uitstraling.

Geschikte verfsoorten: gevelverf op silicaat- of siloxaanbasis, kalkpleister, …

Kosten gevel schilderen: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. materiaal).

 

2. Deuren en buitenkozijnen schilderen

buitenkozijnen schilderen

Naast je gevel heeft ook je buitenschrijnwerk regelmatig een nieuwe laag verf nodig. Zo kan je je voor- of achterdeur, garagedeur en buitenkozijnen schilderen om ze weer een frisse uitstraling te geven.

Houten deuren en buitenkozijnen moet je regelmatig behandelen met een dampopen verfsoort of een beits, vernis of olie. Zo bescherm je je buitenschrijnwerk tegen houtrot, verkleuring, … Ook je aluminium en PVC kozijnen en deuren kan je laten schilderen, al is dat in principe niet nodig vanwege hun kleurvastheid en onderhoudsvriendelijkheid. Die laatste 2 materialen laat je dus vooral schilderen om esthetische redenen.

Geschikte verfsoorten: dampopen acryl- of alkydverf op waterbasis, speciale eindlak voor PVC of aluminium, beits, vernis of olie (afhankelijk van de houtsoort)

Kosten buitenkozijnen schilderen: € 6 à 8 per meter (excl. btw, incl. materiaal).
Kosten deuren schilderen: € 60 à 100 per deur (excl. btw, incl. materiaal).

 

3. Dakbedekking en/of dakkapel schilderen

dakpannen verven

Ook je leien, dakpannen, … kan je schilderen. Merk je mosvorming of ander vuil op je dakbedekking? Dan laat je je dakbedekking best eerst reinigen en vervolgens coaten om ze te beschermen tegen vocht en verwering. Met zo’n transparante of gekleurde dakcoating ziet je dakbedekking er weer als nieuw uit, en dat zonder ingrijpende dakwerken. Ook houten dakelementen als een dakkapel kan je laten verven ter bescherming tegen houtrot en verkleuring.

Geschikte verfsoorten: acrylaat- of rubber dakcoatings (dakbedekking), dekkende buitenbeits of acryl- of alkydverf op waterbasis (houten dakkapel)

Kosten dak(kapel) schilderen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal + reiniging).

 

4. Tuinhuis, schutting, … verven

schutting verven

Buitenschilderwerken omvatten meer dan het schilderen je woning zelf. Zo kan je ook je houten buitentrap, terras, tuinhuis, schutting, … verven of beitsen. Of misschien wil je je betonnen tuinmuur of omheining een nieuwe, frisse look geven? Je kan dergelijke klussen zelf uitvoeren, maar voor een vlotte en optimale uitvoering kan je ook een buitenschilder inschakelen.

Geschikte verfsoorten: transparante of dekkende beits, olie of acryl- of alkydverf op waterbasis (hout) / latexverf voor buitengebruik (beton)

Kosten tuinconstructies schilderen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal).

 

Offertes voor schilderwerk buiten vergelijken = kosten besparen

Heb je buitenschilderwerken gepland? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende schilders actief in je buurt. Zo kan je voorstellen en adviezen vergelijken en krijg je een goed zicht op de mogelijkheden. Bovendien kan je zo ook de kosten voor jouw buitenschilderwerk vergelijken en een doordachte keuze maken.

TIP: via onze gratis offerteservice kan je eenvoudig offertes vergelijken van verschillende buitenschilders in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag en ontvang offertes op maat.

 

Kosten buitenschilderwerk

Afhankelijk van het type schilderklus hanteert een buitenschilder 2 mogelijke tarieven: per m² of per uur.

 • Kosten buitenschilderwerk per uur: € 40 à 50 (incl. materiaal, excl. btw en verf)
 • Kosten buitenschilderwerk per m²: € 35 à 45 (incl. materiaal, excl. btw en verf)

Let wel: de kosten voor buitenschilderwerken zijn afhankelijk van de schilder zelf, de nodige voorbereidende werken, de moeilijkheidsgraad van de schilderklus, …

Afhankelijk van het type buitenschilderwerk, mag je rekenen op de onderstaande richtprijzen.

Type schilderwerk / woningKosten schilderwerk buiten (excl. btw)
Buitenmuren / gevel€ 20 à 40 per m²
Buitendeur€ 60 à 100 per deur / € 35 à 40 per uur
Buitenkozijnen€ 6 à 8 per meter
Dak(kapel)€ 35 à 45 per m²
Tuinconstructie€ 35 à 45 per m²
Appartement € 800 à € 2.500
Tussenwoning€ 1.000 à € 2.000
Hoekwoning€ 1.500 à € 3.000
Vrijstaande woning € 4.000 à € 12.000

Een exacte prijs ontvangen voor jouw buitenschilderwerk? Via onze offerteservice ontvang je offertes van verschillende buitenschilders in jouw buurt. Zo kan je gericht kosten, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

Zelf buiten schilderen of buitenschilder inschakelen?

Neem je zelf het buitenschilderwerk voor je rekening of doe je beter een beroep op een professionele buitenschilder? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Buitenschilderwerk zelf doen

Heb je de nodige ervaring met schilderklussen? Dan kan je eventueel zelf het buitenschilderwerk van je woning voor je rekening nemen. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan mag je enkele belangrijke aandachtspunten niet uit het oog verliezen: de ondergrond correct voorbereiden, de juiste verfsoorten kiezen, een primer gebruiken voor je aan de afwerkingslagen begint, …

LET OP: bij doe-het-zelven moet je al je verf en andere materialen aankopen aan het btw-tarief van 21%. Werk je samen met een buitenschilder? Dan betaal je slechts 9% btw als je woning minstens 2 jaar oud is.

 

2. Buitenschilder inschakelen

Heb je weinig schilderervaring, geen tijd voor grote buitenschilderwerken of wil je je eigen veiligheid niet in gevaar brengen door je buitenmuren, dakpannen, … te schilderen? Dan werk je best samen met een professionele buitenschilder. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: welke verfsoorten zijn het meest geschikt voor jouw project? Uit welke kleuren kan je kiezen? Welke voorbereidende werken zijn er nodig? Een buitenschilder geeft je advies op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte uitvoering: een vakman voert je buitenschilderwerken uit volgens het boekje. Door de juiste verfsoorten en -technieken te gebruiken, ben je zeker van een perfect eindresultaat.
 • Snelle & propere werkzaamheden: een buitenschilder dekt alles zorgvuldig af en verft je buitenmuren, ramen, deuren, … vlot en efficiënt. Zo blijft het aantal arbeidsuren beperkt.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op schilderwerken. Zo kan je de kosten voor je buitenschilderwerk flink drukken.

 

CONCLUSIE: buitenschilderwerk zelf doen of laten doen?

Om zeker te zijn van veilig, correct en efficiënt schilderwerk en van een kwalitatief eindresultaat op lange termijn, schakel je best een ervaren buitenschilder in. Door het verlaagde btw-tarief bespaar je trouwens aanzienlijk op de kosten van je buitenschilderwerken. Kortom, het loont dus zeker om een beroep te doen op een professionele buitenschilder actief in je buurt.

 

FAQ over buitenschilderwerken

Wil je je huis schilderen aan de buitenkant en heb je nog specifieke vragen? Hieronder overlopen we kort enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden: • Hoe vaak moet je buiten schilderen?

  Gemiddeld laat je buitenschilderwerk best om de 5 jaar vernieuwen. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf en de uitvoering kan dat ook iets vroeger of later zijn. Je houdt het buitenschilderwerk best goed in de gaten. Merk je scheurtjes of blaasjes op? Begint de verf te verkleuren? Dan is het tijd om buiten opnieuw te schilderen.

  TIP: twijfel je aan de staat van je buitenschilderwerk? Vraag dan advies op maat aan een professionele buitenschilder actief in je buurt via onze offertepagina. • Kan ik buitenschilderwerk in de winter laten doen?
  Dat is een mogelijkheid. Een winterschilder inschakelen komt vaak zelfs voordeliger uit. Hij heeft namelijk minder werk dan in de lente- en zomermaanden. Zo’n vakman kijkt vooral naar de luchtvochtigheid en gaat na of het te schilderen oppervlak goed droog is. Zijn de omstandigheden goed? Dan kan je perfect je buitenschilderwerken in de winter laten uitvoeren.


 • Wat is de ideale temperatuur om buiten te schilderen?

  De meeste mensen laten hun buitenschilderwerken in het voorjaar uitvoeren. De meest ideale omstandigheden zijn een buitentemperatuur tussen 10 en 20 °C, een maximale luchtvochtigheid van 75% en weinig wind.

  Bij een hogere temperatuur droogt de verf te snel, waardoor je sneller strepen ziet en het risico op scheuren en blaasjes vergroot. Bij een temperatuur lager dan 10°C droogt de verf niet snel genoeg en loop je het risico dat de verf zich slecht hecht.

  BELANGRIJK: een buitenschilder kan perfect inschatten welke weersomstandigheden ideaal zijn voor jouw buitenschilderwerk. Ontvang gratis advies op maat. • Hoe moet ik mijn buitenschilderwerk onderhouden?

  Je geschilderde buitenschrijnwerk onderhouden vergt weinig werk. Gewoon een paar keer per jaar je kozijnen, deuren of tuinconstructies reinigen met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel is voldoende. Let daarbij ook goed op de staat van het buitenschilderwerk. • Heb ik een vergunning voor buitenschilderwerk nodig?

  Buitenschilderwerk is doorgaans vergunningsvrij, al kan in sommige gevallen een vergunning vereist zijn (bv. schilderen van een monument). Het is wel mogelijk dat je gemeente je kan verplichten om het schilderwerk aan te passen wanneer het buitenschilderwerk in strijd is met de eisen van welstand (kleurstelling).

  Ben je van plan om je woning, schutting, tuinhuis, … te verven? Dan informeer je dus best eerst bij je gemeente naar de regelgeving om achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. • Waarop letten wanneer je buiten schildert?

  Wanneer je je gevel, kozijnen, tuinhuis, schutting, … gaat schilderen, ga je best niet meteen aan de slag met je verfborstel. Voor een optimaal eindresultaat, houd je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Ondergrond voorbereiden: ga eerst na of het oppervlak nog in goede staat is en of er herstellingen moeten uitgevoerd worden. Daarna kan je alles goed schoonmaken, de ondergrond ontvetten en een primer aanbrengen.
  • Juiste materialen: gebruik kwalitatieve verf die is aangepast aan de ondergrond die je gaat schilderen. Kies ook voor degelijk verfmateriaal.
  • Veiligheid: zorg er steeds voor dat je veilig te werk gaat, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Lukt het niet om je veiligheid te garanderen tijdens je buitenschilderwerken? Laat ze dan uitvoeren door een professionele schilder. Hij beschikt over het nodige veiligheidsmateriaal.


 • Wat is de beste periode voor buitenschilderwerk?

  De beste periode om buitenschilderwerk uit te voeren, is tussen eind maart en eind september. Tijdens deze maanden zit het doorgaans goed met de temperatuur en de luchtvochtigheid. • Waarom je huis schilderen aan de buitenkant?

  Buitenschilderwerk heeft 2 grote voordelen:

  1. Bescherming tegen de weersinvloeden: je woning krijgt het hard te verduren door regen, wind, fel zonlicht, vorst… Dankzij grondig buitenschilderwerk bescherm je jouw buitenmuren, buitenschrijnwerk… tegen die weersomstandigheden en voorkom je schade op langere termijn.
  2. Fraaie uitstraling voor je woning: buitenschilderwerken beschermen je woning niet alleen, maar zorgen tegelijk voor een prachtige, nieuwe uitstraling. Kies je voor een nieuwe kleur voor je gevel of kozijnen en deuren? Of behoud je dezelfde tint? Hoe dan ook ziet je woning er weer als nieuw uit.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders