Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten kozijnen schilderen

Om je woning een nieuwe en frisse uitstraling te geven, hoef je niet altijd ingrijpende werken uit te voeren. Je houten kozijnen schilderen kan de look van je woning volledig transformeren. Is een opknapbeurt toch niet genoeg? Dan kan je ook je houten kozijnen vervangen. In dit artikel lees je meer over de voordelen, de prijs en de aandachtspunten van deze twee opties.

 

Houten kozijnen: schilderen of vervangen?

OPTIE 1: houten kozijnen schilderen

OPTIE 2: houten kozijnen vervangen

Wil jij graag je houten kozijnen schilderen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van schilders actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

OPTIE 1: houten kozijnen schilderen

houten ramen schilderen

Kunnen je houten kozijnen een opknapbeurt gebruiken, maar zijn ze nog niet aan vervanging toe? Dan is schilderen ideaal. Zo geef je met een klein budget toch een nieuwe look aan je woning. Ook als je kozijnen niet meer passen bij je meubilair, is een schilderbeurt een mogelijke oplossing. Lees hieronder meer over de voordelen, de prijs, de methode en aandachtspunten van je houten kozijnen schilderen:

 

Voordelen houten kozijnen schilderen (vs. vervangen)

 • Budgetvriendelijk: het prijskaartje van je houten kozijnen vervangen, kan hoog oplopen. Zijn je kozijnen nog in een goede staat, maar ben je toe aan verandering? Dan is schilderen een tussenoplossing. Op die manier geniet je van een frisse look voor een lagere prijs.
 • Frisse uitstraling: je houten kozijnen verven, kan een grote invloed hebben op het uitzicht van je woning. Afhankelijk van de kleur en afwerking die je kiest, krijgt je huis een volledig nieuwe look. Ga je graag mee met de moderne trend? Dan kan je je houten kozijnen zwart schilderen.
 • Langere levensduur: door je kozijnen te schilderen, doe je ook aan onderhoud. Je beschermt ze zo namelijk opnieuw tegen weersinvloeden en verkleuring. Op die manier zorg je voor een langere levensduur van je houten kozijnen, zonder ze te hoeven vervangen.

 

Houten kozijnen schilderen prijs

Hoeveel het kost om je houten kozijnen te schilderen, hangt af van de verf, de hoeveelheid kozijnen, de afwerkingslaag die je kiest, … Met een expert reken je op een prijs van € 35 à 50 per uur (incl. materiaal, verf en btw). Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je uiteraard al het materiaal zélf. Hieronder vind je meerdere richtprijzen:

Soort verfGemiddelde prijs per liter (incl. btw)
Grondverf€ 20 à 40
Beits en lak€ 20 à 55
Dekkende verf€ 20 à 50

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om je houten kozijnen te schilderen? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen actief in je buurt!

 

Hoe houten kozijnen schilderen?

Je kan ervoor kiezen om zelf je houten kozijnen te schilderen. Wil je echter zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan kies je eerder voor een professionele schilder. Meestal gaat die als volgt te werk:

 1. Voorbereiding

  Voor hij kan beginnen, ontvet de schilder eerst de houten raamkozijnen met een ammoniakoplossing. Hij laat dan alles goed drogen en begint hierna aan het schuurwerk. Tot slot kan hij alles afplakken, of zelfs de kozijnen demonteren als dat het schilderwerk simpeler maakt.

 2. Schilderen

  Voor de schilder de verf aanbrengt, moet hij de kozijnen oliën om ze beter te beschermen. Als de olie eenmaal is ingetrokken en hij de resten heeft verwijderd, kan hij de kozijnen vernissen. Tot slot brengt hij ook een primerlaag en de afwerkende verflaag aan.

 3. Afwerking

  Ter afwerking verwijdert hij de afplaktape. Dat doet hij voor de verf volledig droog is om te vermijden dat hij het verfwerk beschadigt. Heeft hij je kozijnen gedemonteerd om ze te kunnen schilderen? Dan kan hij ze in deze stap opnieuw monteren.

Professionele schilder nodig om je houten kozijnen te verven? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Ga je zelf aan de slag met het schilderen van je houten kozijnen? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Als je een professional inschakelt, hoef je hier zelf niet meer aan te denken:

 • Hoe vaak: hoe vaak moet je je houten kozijnen schilderen? Zo lang jij fan bent van het uitzicht van je ramen en de verf niet afbladdert, is er geen reden om te schilderen. Uiteraard is het wel slim om een jaarlijkse onderhoudscheck te laten uitvoeren om de lange levensduur van je ramen te garanderen.
 • Weersomstandigheden: houten kozijnen schilderen doe je niet als het buiten te vochtig is, maar ook niet bij te lage of hoge temperaturen. Daarnaast schilder je liever niet in volle zon, bij mistig weer of op hout waar dauw op zit. Temperaturen tussen 10 à 20° C zijn het beste.
 • Verf: je mag niet zomaar elke verf gebruiken om je houten kozijnen te schilderen. Kijk dus goed na welke verf geschikt is voor jouw houtsoort. Ben je niet zeker of je verf voor houten kozijnen gevonden hebt? Dan kan je altijd advies vragen aan een professional.
 • Gebeitste kozijnen: wil je graag je gebeitste kozijnen een nieuw kleurtje geven? Dan kan je gewoon de bestaande ondergrond opschuren, ontvetten en vervolgens afwerken met de gewenste laklaag.

 

Laat je houten kozijnen schilderen door een professional!

Je houten kozijnen schilderen kan je best zelf. Toch heeft een professional inschakelen heel wat voordelen. Je bent namelijk zeker van een optimaal eindresultaat, een snelle en correcte werkwijze, kwalitatieve materialen, … Hoe ga je voor de beste garantie op een correcte prijs? Door meerdere offertes aan te vragen en grondig te vergelijken!

Ben je op zoek naar een expert om jouw houten kozijnen te schilderen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionele schilders. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: houten kozijnen vervangen

houten ramen vervangen

In sommige gevallen is het verstandiger om je houten kozijnen te vervangen. Heb je bv. last van houtrot? Of heb je nog enkele beglazing? Dan is het een minder goed idee om voor schilderwerk te betalen. In die gevallen investeer je eerder meteen in nieuwe kozijnen. Hieronder vind je meer informatie over de voordelen, de prijs, de methode en aandachtspunten van houten kozijnen vervangen:

 

Voordelen houten kozijnen vervangen (vs. schilderen)

 • Lagere energiefactuur: houten kozijnen hebben meestal een hoge isolatiewaarde. Laat je ze vervangen door nieuwe kozijnen met betere beglazing? Dan zal die waarde alleen maar stijgen. Op die manier bespaar je op stookkosten en dat zie je aan je energiefactuur.
 • Betere beveiliging: door nieuwe kozijnen te laten installeren, maak je het een stuk lastiger voor ongewenste bezoekers. De dubbele beglazing, afsluitbare klinken, meerpuntssluiting, stevige hoekverbindingen, … schrikken inbrekers af.
 • Nieuwe uitstraling: door je kozijnen te vervangen kan je de uitstraling van je huis volledig transformeren. Je kan kiezen tussen verschillende kleuren, raamindelingen, houtsoorten, … Zo heb jij totale controle over de look van je gevel.

 

Houten kozijnen vervangen prijs

De prijs van houten kozijnen vervangen, hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan het type raam, de houtsoort, de oppervlakte van het raam, … Hieronder vind je een paar richtprijzen:

Type raamGemiddelde prijs per m² (excl. btw & plaatsing)
Vast raam€ 140 à 270
Draaikiepraam / valraam€ 230 à 360
Schuifraam€ 720 à 900

LET OP: bovenstaande bedragen zijn indicatief. Als je op zoek bent naar een specifieke prijs voor het vervangen van je houten kozijnen, vraag je offertes aan bij meerdere vakmensen. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen ontvangen van verschillende experts in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe houten kozijnen vormgeven?

Houten kozijnen bestaan in allerlei vormen en maten. Een raam vervangen doe je idealiter niet zelf, maar er zijn wel heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Hieronder vind je enkele keuzemogelijkheden:

 1. Houtsoort

  Qua houtsoorten bestaat er vele keuzemogelijkheden. Meestal maken we onderscheid tussen hardhoutsoorten en zachthoutsoorten. Hardhout is duurder, maar gaat wel langer mee. Enkele veelgebruikte hardhoutsoorten zijn afrormosia, padouk, esdoornhout, … Onder de zachthoutsoorten vind je ceder, grenen, vurenhout, …

 2. Raamtype

  Je kan kiezen uit verschillende raamtypen. Een vast raam is het meest gebruikte type. Daarnaast kan je ook gaan voor een kiep- of schuifraam met als extra voordeel dat je je woning dan kan verluchten.

 3. Beglazing

  Als je je houten kozijnen laat vervangen, is het zeer verstandig om te investeren in hoogrendementsglas. Op die manier voldoe je aan de huidige isolatienormen. Wil je voor de beste isolatie gaan? Dan kan je voor driedubbelglas kiezen.

 4. Afwerking

  Houten kozijnen zijn erg veelzijdig. Je kan het hout in verschillende coatings of RAL-kleuren laten maken of zelfs decoratief freeswerk laten aanbrengen. Zo kan jij je houten kozijnen naar eigen wens afwerken.

Hulp nodig bij het maken van je keuze? Een professional helpt je graag. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van experts actief in je buurt!

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Houten kozijnen vervangen doe je idealiter niet zelf. Toch zijn er een aantal aandachtspunten die je in je achterhoofd moet houden als je nieuwe kozijnen laat plaatsen:

 • Onderhoud: houten kozijnen vergen meer onderhoud dan andere materialen. Wil je je kozijnen extra beschermen? Dan kan je ze oliën, lakken of beitsen. Bij hardhout kan je er ook voor kiezen om ze te laten vergrijzen en ze onbehandeld te laten.
 • Milieuvriendelijkheid: wil je graag zo ecologisch mogelijk bouwen? Dan koop je kozijnen met een FSC-label. Dat label functioneert als een garantie dat de bomen voor dit hout uit een duurzaam beheerd bos komen. Op die manier ondersteun je het milieu en de lokale bevolking.
 • Stijl: houten kozijnen roepen vaak een klassieke uitstraling op, maar dat is niet altijd het geval. Tegenwoordig zijn er ook heel wat moderne woningen met houten kozijnen. Door de grote keuzemogelijkheden van hout kan je zulke kozijnen dus perfect laten passen bij elk type gevel.

 

Laat je houten kozijnen vervangen door een professional!

Houten kozijnen vervangen, vergt enige vakkennis en ervaring. Daarom is het verstandig om hier een schrijnwerker voor in te schakelen. Op die manier ben je zeker van een snelle uitvoering en een optimaal eindresultaat. Wil je ook de beste garantie op een correcte prijs? Vraag dan meerdere offertes aan en vergelijk de verschillende kostenposten.

Ben je op zoek naar een schrijnwerker om je houten kozijnen te vervangen? Dan kan je vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmensen via onze offerteservice.

 

 

Offertes ontvangen: kozijnen/deuren vervangen of schilderen

Je kozijnen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen