Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur schilderen

Wil je je gevel onder een flinke verflaag dompelen maar weet je niet waar te beginnen? Dan brengt dit artikel je op de hoogte van enkele belangrijke tips waarmee je buitenmuur schilderen gegarandeerd een succes wordt! Je kan hier een offerte aanvragen en de nodige informatie terugvinden over onder meer geschikte verfsoorten, de kostprijs en de werkwijze.

 

Verfsoorten voor buitenschilderwerk

buitenmuur schilderen

1) Acrylverf

Je buitenmuur wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zoals regen of vocht. Een vochtbestendige muurverf is dus uiterst belangrijk. Je kan daarvoor dampopen verf gebruiken. Zo zal vocht dat zich in de muur heeft genesteld snel naar buiten kunnen verdampen.

Een gevelverf op basis van acryl is dampdoorlatend en waterafstotend. Bovendien is het een zeer kleurvaste verf die UV-stralen tegenhoudt. Een duurzaam resultaat is hiermee verzekerd. Je kan deze klassieke gevelverf in een uitgebreid kleurenpalet verkrijgen.

 

buitenmuur schilderen kaleien 2) Kalkpleister

Een andere optie om je buitengevel een mooie en frisse uitstraling te geven is kalkpleister. Bij het kaleien van de buitenmuur – kalei is een mix van klei en rivierzand – worden oneffenheden goed weggewerkt.

Met dit type verf vermijd je ook vochtproblemen en je gevel blijft voor 5 à 10 jaar in goede staat. Het is dus een uitstekende keuze om je gevel af te werken. Kalei komt op buitenmuren het meest tot haar recht bij woningen met een landelijke uitstraling.

 

Ook andere verftypes zoals mineraalverven, syloxaanverven etc. komen in aanmerking voor het schilderen van je buitenmuur. Elke verfsoort heeft echter afzonderlijke kwaliteiten. Let bijvoorbeeld zeker op dat geen verf gebruikt wordt die bedoeld is voor binnengebruik. Uitgebreide info over een buitenmuur schilderen vind je op gevelrenovatie-info.nl.

 

Welke prijs betaal ik om mijn buitenmuur te schilderen?

  • Zelf schilderen

De kwaliteit van je geschilderde buitengevel zal veelal het het hoogst zijn met de juiste afwerking. Elke buitenmuur kan geschilderd worden, maar veel hangt af van de ondergrond van je buitenmuur. Je kan je buitenmuur dus best laten behandelen en schilderen door een professioneel schildersbedrijf. Een techniek zoals kaleien vergt bijvoorbeeld heel wat tijd, expertise én ervaring.

Als je zelf aan de slag gaat betaal je ongeveer 10 à 20 euro per vierkante meter om al de verfkosten te dekken. Daarnaast heb je uiteraard nog materiaalkosten (steiger huren, kwasten of verfrollers aanschaffen).

 

  • Professionele schilder

De exacte kostprijs van buitenschilderwerk hangt af van de ondergrond van je gevel, de verfsoort, alsook de oppervlakte van de muur. Normaal gesproken betaal je 20 à 40 euro voor één grondlaag en twee afwerkingslagen per vierkante meter. Hoe groter de te beschilderen oppervlakte is, des te voordeliger de kosten zullen uitdraaien. Je betaalt bovendien slechts 9% btw als je woning ouder is dan 2 jaar. (Lees alles over het verlaagd btw-tarief op belastingdienst.nl).

Wil je een idee krijgen van de kosten voor je buitenschilderwerk en een rompslomp vermijden? Aarzel dan niet om onze online offerteservice te gebruiken. Zo kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende en gespecialiseerde schildersbedrijven.

 

buitenmuur schilderen

 

Werkwijze voor schilderen buitenmuur

Er komt één en ander kijken bij het verven van een buitenmuur. Een goede voorbereiding vormt al de helft van het werk!

 

1) Reiniging

De ondergrond van de muur moet vuilvrij zijn. Werd je buitengevel al eens geschilderd en is die nog in goede staat? Dan kan je de muur gemakkelijk reinigen met (ammoniak)water of een neutraal reinigingsmiddel. Loszittende verflagen of witte aanslag op de muur verwijder je met een harde borstel. Vermijd water bij witte aanslag!

Mosvorming kan je eventueel behandelen met een hogedrukreiniger. Breng daarna – bij droog weer – een antimosproduct aan. Let bij gebruik van een hogedrukreiniger op dat je de voegen niet beschadigt. Slechte of loskomende voegen moet je uitslijpen en opnieuw voegen. Wacht na het aanbrengen van de mortel minstens 2 weken om de muur te verven.

 

buitenmuur schilderen 2) Grondlaag aanbrengen

Met een primer (grondlaag) kan de verf goed aanhechten en komen de verflagen niet onder spanning. Afhankelijk van de ondergrond en de staat ervan, heb je een primer nodig voor de buitengevel. Een primer is absoluut vereist voor een onbeschilderde bakstenen muur.

Is de verflaag van een reeds beschilderde muur nog intact? Dan is een primer overbodig. Als de muur poeder afgeeft op je hand moet je wel een fixeermiddel gebruiken als grondlaag. Er zijn diverse soorten primers verkrijgbaar op maat van jouw situatie.

 

3) Afwerking

Wanneer de grondlaag volledig droog is, kan je de afwerkingslagen probleemloos aanbrengen. Eerst schilder je de hoeken en randen. Vervolgens werk je best in vlakken van ongeveer 1 m². Wissel verticale strepen af met horizontale. Zo wordt de oppervlakte mooi egaal gedekt.

Vergeet ook niet om voegen te verven en probeer elke afzonderlijke verflaag zonder onderbreken aan te brengen.

 

 

 

Nuttige weetjes

  • Je buitenmuur schilderen doe je bij een temperatuur die tussen de 10 en 20°C bedraagt. In koudere omstandigheden zal de verf te moeizaam of helemaal niet drogen. Bij te veel zon of wind droogt de verf sneller dan goed is. Ook schilderen in de regen en mist is uiteraard te vermijden, gezien de hoge luchtvochtigheid.
  • Twijfel je over het materiaal waarmee de verf moet worden aangebracht? Een vachtroller met lange haren gebruik je best op een bakstenen muur en op crepi. Een blokkwast is daarentegen erg handig om plaatsen te bereiken waar je met de roller moeilijker bij kan. Als je je gevel wil kaleien, is een blokkwast eveneens vereist.
  • Woon je in het Vlaams of Brussels hoofdstedelijk gewest? Dan heb je in sommige gemeentes een vergunning nodig als je een buitenmuur in een nieuwe kleur wil schilderen. Deze regel gaat op voor muren die waarneembaar zijn van op straat, tenzij het om een zij- of achtergevel gaat.

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders