Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloer schilderen

Goed nieuws, je hoeft niet meteen te investeren in nieuwe vloerbekleding als je jouw huidige vloer beu bent. In veel gevallen kan je de vloer ook schilderen. Het is namelijk mogelijk om betonvloeren, houten vloeren én tegelvloeren te schilderen. Hoe gaat een ervaren schilder te werk en waarmee houdt die rekening? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke vloer schilderen?
Hoe vloer schilderen?
Vloer verven: kostprijs
Belangrijke aandachtspunten
Zelf schilderen of laten schilderen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is een vloer schilderen een goed idee?

Irriteer jij je al even aan hoe je vloer er nu uitziet? En wil je graag je interieur in een nieuw jasje steken met wat andere kleuren? Laat dan je vloer schilderen. Zo’n snelle renovatie is ideaal in de volgende scenario’s:

  • Je vloer vertoont alleen kleine beschadigingen op enkele plekken.
  • Je hebt niet genoeg budget voor breekwerk en een compleet nieuwe vloer.
  • Je hebt geen zin in een lange, stoffige vloerrenovatie.
  • Je bent de huidige uitstraling van je vloer beu.
  • Je wil je vloer op een goedkope manier beschermen tegen slijtage.

LET OP: is je vloer erg beschadigd? Of wil je ook meteen je vloer isoleren langs boven? Dan is simpel schilderwerk geen optie. Vraag zeker advies aan een binnenschilder om te kijken of een schilderbeurt voldoende is voor jouw vloer. Kom gratis en vrijblijvend in contact met binnenschilders in je buurt!

vloer schilderen

 

Welke vloer schilderen?

Twijfel je of jouw vloer verven mogelijk is? En of je die ondergrond wel goed kan voorbereiden voor die klus? Geen zorgen, de meeste vloeren kan je makkelijk schilderen, met een eindresultaat waar je dan nog jaren plezier van hebt. Wat informatie per type vloer:

 

1. Betonvloer schilderen

Ben je de grijze kleur van je betonvloer beu? Dan kan je die een nieuw tintje geven door te verven. Zo geef je jouw vloer een compleet nieuwe look en achteraf is die ook nog makkelijker te reinigen. Let op: je betonvloer verven kan pas als je eerst bestaande gaatjes en scheuren hebt laten wegwerken door een vakspecialist. Voor een optimaal eindresultaat moet je betonvloer namelijk egaal zijn.

Geschikte betonverf voor je vloer: polyurethaan-alkydverf, acrylverf, polyurethaanhars, …

 

2. Tegelvloer schilderen

Grote of kleine tegels, keramische tegels of uit natuursteen, een lichte of juist donkere kleur, …: elke tegelvloer kan je schilderen. Er bestaan namelijk specifieke soorten vloerverf voor tegels die bestand zijn tegen slijtage, schokken, vet, vuil, … Let op: loszittende tegels moet je wel eerst laten herstellen voor je met verven begint. Ook beschadigde voegen moet je eerst repareren.

Geschikte vloertegel verf: speciale, watergedragen vloerverf, vaak met een polyurethaanbasis

 

3. Houten vloer schilderen

Je kan parket en laminaat allebei verven. Hoe je precies te werk gaat, hangt af van de staat van het hout. In veel gevallen zal je bv. eerst je houten vloer moeten schuren voor je met de verf aan de slag kan. Bij naakt hout kan je dan wel weer meteen beginnen met een grondlaag en 1 of meerdere afwerklagen. Eventuele gaatjes en kieren moet je wel eerst aanpakken met een specifiek vulmiddel voor hout.

Geschikte verf voor houten vloeren: slijtvaste lakverf voor houten vloeren, transparante beits of olie, …

 

TIP: vraag advies aan een schilder in je buurt!

Naast houten, tegel- en betonvloeren kan je ook gietvloeren verven. Of wil je bv. je badkamervloer verven? Elk project heeft zijn specifieke aandachtspunten, verfsoorten en -technieken, … Daarom is het altijd aangeraden om je te laten adviseren door een ervaren binnenschilder. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Binnenschilders vinden? Dat kan gratis, vrijblijvend en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Hoe vloer schilderen?

Is je vloer renoveren beter dan je vloer schilderen? Dat is zeker niet altijd het geval. Ook met een schilderbeurt laat je jouw vloer er anders uitzien, maak je deze onderhoudsvriendelijker, bescherm je de vloerbekleding tegen schade, … Het succes van de klus valt of staat met een juiste uitvoering. Hoewel de vereiste methode licht verschilt per type vloer, volgt een vakspecialist in ieder geval de volgende stappen:

  1. Vloer voorbereiden

    De voorbereiding is al het halve werk. Dit klinkt cliché, maar bij het schilderen van je vloer is het echt waar. Zo kan de verf alleen goed hechten op een schone ondergrond. Ook hout en beton moet je grondig ontvetten. Daarnaast geldt voor elk type vloer dat je eventuele beschadigingen, kieren, gaatjes, … eerst moet herstellen.

  2. Plinten en muren afplakken

    Ga je onvoorzichtig te werk? Dan krijg je onvermijdelijk te maken met verfspatten. Daarom moet je je vloer eerst volledig vrijmaken en resterende meubels goed afdekken. Het is ook belangrijk om je plinten en muren af te plakken met brede schilderstape. Zo vermijd je dat je achteraf ook je binnenmuren moet overschilderen.

  3. Grondlaag aanbrengen

    Is je vloer gereinigd en mooi vlak? Dan is het tijd  voor de grondlaag of primer. Die zorgt voor een goede hechting van de afwerkingslagen. Langs de randen werk je met een borstel en voor de grote oppervlakken is een lakrol beter. Respecteer zeker ook de aangegeven droogtijd op het etiket van je primer.

  4. Eindlagen aanbrengen

    De eindlaag kan je op dezelfde manier aanbrengen als de primer. Zeker bij het verven van een tegelvloer zijn minstens 2 afwerkingslagen nodig voor een optimaal, slijtvast en vuilwerend eindresultaat. De afplaktape verwijder je pas als de verf al droogt.

Zeker zijn van het meest optimale resultaat? Dan is het slim om een professionele binnenschilder in te schakelen. Die zorgt voor een ideale voorbereiding van je vloer en brengt de verflagen efficiënt aan. Ontvang vrijblijvend offertes van meerdere binnenschilders!

 

Vloer verven: kostprijs

De kostprijs van vloerverf varieert behoorlijk, afhankelijk van het type en de kwaliteit. De prijzen beginnen vaak rond de 30 euro (incl. btw) voor een pot verf van 2,5 liter, maar die kunnen voor duurdere 2-componentenverf oplopen tot wel 120 euro (incl. btw). Schakel je een binnenschilder in? Dan kan die zijn kosten op 2 manieren verrekenen:

  1. Tarief per uur (= kleinere oppervlakken): 35 à 45 euro per uur (excl. btw, incl. materialen)
  2. Tarief per m² (= grotere oppervlakken): 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. materialen)

Benieuwd naar een totaalprijs? Vraag dan voorstellen aan bij meerdere binnenschilders. De eindprijzen kunnen namelijk verschillen per schilder en hangen ook af van de benodigde voorbereidingen, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Door grondig te vergelijken, ben je zeker van kwalitatief schilderwerk voor een correcte, scherpe prijs. Start je aanvraag hier!

 

vloer verven

 

Belangrijke aandachtspunten

Een vloer schilderen is een prachtig project, maar alleen als alles gebeurt zoals het hoort. Bij fouten kan het eindresultaat namelijk flink tegenvallen. Met welke aandachtspunten moet je rekening houden bij zo’n klus? Enkele factoren op een rijtje:

  • Geschikte verfsoort voor het vloertype: voor de meeste vloeren is een slijtvaste, watergedragen vloerverf op polyurethaanbasis geschikt. Toch zijn er afhankelijk van de vloersoort nog andere verfsoorten mogelijk. Zo kan je parket of laminaat verven met een transparante of dekkende beits, white- of greywash olie, … Ook een specifieke betonverf voor je vloer is een optie.
  • Correcte voorbereiding van de ondergrond: bij het schilderen van een vloer is vooral een juiste voorbereiding van de ondergrond bepalend voor het eindresultaat. Zo moet je een laminaatvloer vaak eerst opschuren, maar zonder de toplaag te beschadigen. Anders is overschilderen niet meer mogelijk. Ook resterende naden en kieren werk je eerst weg.
  • Juiste verfkleur op maat van je interieur: het zou na een goed uitgevoerde klus natuurlijk zonde zijn als de verfkleur niet naar wens is. Vraag dus voor je begint advies aan een schilder. Welke tinten passen het beste bij je interieur? Wil je de ruimte groter laten lijken of wil je een warme, sfeervolle kleur die gezelligheid en intimiteit ademt? Dergelijke overwegingen spelen allemaal een rol!
  • Verf voldoende laten uitdrogen: hou er rekening mee dat vloerverf pas volledig droog en uitgehard is na 1 à 2 weken. Tot die tijd mag je de vloer dus zeker niet te veel belasten. Anders kan je de laag vloerverf beschadigen.

BELANGRIJK: een ervaren binnenschilder geeft je graag advies op maat over de meest geschikte verfsoorten, verfkleuren, … voor jouw vloer. Zo maak je zeker de juiste keuzes. Ontvang advies op maat!

 

Zelf vloer schilderen of schilder inschakelen?

Heb je zelf veel schilderervaring? Dan kan je de arbeidskosten van een schilder besparen en zelf aan de slag gaan. Wil je echter mogelijke fouten vermijden en jezelf ook tijd en moeite besparen? Dan is het beter om contact te zoeken met een binnenschilder in je buurt. Zo mag je rekenen op…

  • Advies op maat: een schilder analyseert eerst je vloer en gaat na welke voorbereidende werken nodig zijn. Op basis van die inspectie geeft hij dan advies over de aanpak, de benodigde verfsoort en -kleur, …
  • Grondige voorbereiding: zijn er eerst herstellingswerkzaamheden nodig aan je vloer? Dan zal een vakspecialist die eerst voor z’n rekening nemen. Als je vloer eenmaal klaar is, reinigt hij die ook met speciale producten om zeker te zijn dat de verflagen goed zullen hechten.
  • Correcte en snelle uitvoering: het verven zelf gaat bij een schilder heel snel. Hij beschikt over kwalitatief materiaal en heeft uiteraard de nodige ervaring. Dankzij dat snelle verloop vallen de arbeidskosten van zo’n binnenschilder ook best mee.
  • Juiste, kwalitatieve verf: een vakspecialist zorgt eerst voor het meest aangewezen type verf voor jouw vloer. Bovendien werkt hij alleen met topkwaliteit en kan hij het materiaal ook voor een scherpe prijs krijgen.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op alle arbeidskosten voor het schilderen van je vloer. Dat scheelt een pak op je eindfactuur!

Op zoek naar een binnenschilder in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze offertedienst. Je hoeft alleen het onderstaande formulier in te vullen:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders