Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tegels schilderen

Wil je je badkamer of keuken vernieuwen, maar zijn de tegels nog in een goede staat? Ben je de verouderde uitstraling van je vloertegels beu? Of wil je je toilet opknappen? In al die situaties is je tegels schilderen een  goed idee. Het komt goedkoper uit dan je tegels vervangen en je creëert meteen een hele nieuwe look. Alles over de werkwijze, veelgemaakte fouten en de kosten lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Tegels verven: voor- en nadelen
Hoe tegels schilderen?
Prijs tegels schilderen
Mogelijke valkuilen
Zelf tegels verven of binnenschilder?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Is tegels (over)schilderen mogelijk?

Zijn je tegels nog niet heel erg verouderd? Dan is het zeker mogelijk om ze met een likje verf te vernieuwen. Je kan tegels schilderen in meerdere ruimtes, of eventueel buiten. De verfsoort en de werkwijze kunnen wel verschillen per project. Een paar voorbeelden:

 • Badkamertegels schilderen: wil je je oude badkamer een nieuwe look geven? Om geld te besparen, kan je dan je badkamer tegels verven. Let op: voor deze klus heb je wel speciale tegelverf nodig. Het moet namelijk goed bestand zijn tegen vocht.
 • Vloertegels schilderen: heb je genoeg van de kleur van je tegelvloer? Ook dit kan je oplossen met wat verf. Al heb je wel een andere afwerkingsverf nodig dan bij badkamer tegels. In de meeste gevallen is een vloercoating de beste keuze.
 • Keukentegels schilderen: tegels verven in de keuken of in het toilet verschilt niet zoveel van tegels verven in de badkamer. In de meeste gevallen volstaat een watergedragen lakverf of zelfs een afwasbare muur- of betonverf.
 • Tuintegels schilderen: ook tuintegels verven met bv. betonverf kan, maar het is minder aangeraden dan tegels schilderen in je woning. Je loopt namelijk het risico dat de verf op termijn afbladdert door intrekkend vocht, andere weersomstandigheden, intensief gebruik, …

Advies op maat nodig? Bij grotere schilderwerken in huis is het geen overbodige luxe om een vakman in te schakelen. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat waar je vele jaren van kan genieten. Kom vrijblijvend in contact met meerdere schilders!

tegels schilderen

 

Tegels verven: voor- en nadelen

Je tegels verven is 1 mogelijke renovatiemethode, maar je kan je tegels natuurlijk ook gewoon vervangen. Wat zijn de grote voor- en nadelen van tegels schilderen ten opzichte van vernieuwen? Een overzicht:

 

Tegels verven voordelen

 • Budgetvriendelijk: je tegels schilderen is uiteraard goedkoper dan ze vervangen. Zeker als je zelf aan de slag gaat! Je betaalt dan alleen voor de verf en het benodigde gereedschap.
 • Snelle methode: tegels (over)schilderen gaat ook sneller dan uitgebreide tegelwerken door een vakman. Let op: onderschat het werk niet. Voor een perfect eindresultaat moet je verschillende stappen volgen. Verder in dit artikel ontdek je zo’n stappenplan.
 • Nieuwe uitstraling: met het verven van tegels kan je een compleet nieuwe uitstraling creëren in je woning. Of het nu gaat om je badkamer, woonkamer of keuken. En denk ook zeker na over de meest geschikte kleur voor je tegels.

Tegels verven nadelen

 • Kans op fouten: ga je onvoorzichtig te werk? Of gebruik je niet de juiste verf of gereedschap? Dan is de kans groot dat het eindresultaat zal tegenvallen. Of dat je opnieuw aan de slag mag omdat de tegel verf sneller afbladdert dan verwacht. Verder lees je meer over enkele mogelijke valkuilen.
 • Minder duurzaam: tegel verf gaat uiteraard niet zolang mee als gloednieuwe tegels. Beslis je om je tegels te schilderen? Dan zal je dus ook sneller je tegels moeten onderhouden in vergelijking met het laten plaatsen van nieuwe tegels.
 • Minder verschillende kleuren: wil je zoveel mogelijk keuzevrijheid? Dan laat je beter nieuwe tegels plaatsen. Toch kan je ook tegel verf op maat vinden in vele verschillende tinten. In sommige doe-het-zelfwinkels kan je zelfs tegelverven in meerdere kleuren laten mengen.

 

Hoe tegels schilderen?

Je badkamer tegels schilderen, je vloertegels in een nieuw kleurtje steken, …: het klinkt op zich eenvoudig, maar het zijn toch precieze klussen. Hoe gaat een ervaren binnenschilder te werk? Een kort stappenplan:

 

 1. Tegels reinigen en ontvetten

  Heb je de staat van je tegels eerst gecheckt? Dan is het belangrijk om ze grondig te reinigen met een speciale ontvetter. In de meeste gevallen is het ook aangewezen om de tegels licht op te schuren. Zo kan de grondverf beter hechten.

 2. Tegels afplakken met tape

  Wat je niet wil schilderen, dek je zorgvuldig af met tape. Gebruik hiervoor kwalitatieve afdektape die geen lijmresten achterlaat. Wil je verfspatten vermijden op je vloer, meubels, …? Dan gebruik je eerder een afdekfolie.

 3. Grondlaag/primer aanbrengen

  Een goede primer is erg belangrijk voor een optimaal eindresultaat. Zeker als het gaat om tegels met een glanslaag. Anders loop je het risico dat je afwerkingslagen niet goed hechten. Voor de randen van de tegels gebruik je een kwast. De grote oppervlakken kan je verven met een roller.

 4. Eindlagen aanbrengen

  De afwerkingslaag kan je op dezelfde manier aanbrengen als de primer. Is de dekking na 1 laag nog niet helemaal naar wens? Breng dan nog een tweede en eventueel zelfs een derde eindlaag aan. Werk van boven naar beneden om druipers te voorkomen. Rol daarnaast in lange banen, zodat je geen strepen in de tegel verf krijgt.

Zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan kan je ook een binnenschilder inschakelen. Zeker bij grotere schilderwerken bespaar je jezelf zo heel wat tijd en moeite. Start je aanvraag hier!

 

Prijs tegels schilderen

Hoeveel kost tegels verven ongeveer? De kostprijs hangt vooral af van of je een schilder inschakelt of niet. We zetten kort de kosten voor beide opties op een rij:

 

1. Prijs zelf tegels schilderen

Steek je zelf de handen uit de mouwen? Dan betaal je geen arbeidskosten voor een vakman en hoef je alleen de materialen te kopen. Je mag dan rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Lakprimer voor gladde ondergronden: vanaf 20 euro (incl. btw) voor een pot van 0,25 liter
 • Watergedragen lakverf voor tegels: vanaf 40 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter
 • Afwasbare muurverf voor tegels: vanaf 45 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter

LET OP: naast verf heb je natuurlijk ook nog afplaktape, schuurpapier, een verfborstel, … nodig. Op die materialen betaal je ook 21% btw.

 

2. Prijs tegels laten schilderen

Je kan natuurlijk ook een ervaren binnenschilder inschakelen. Voor kleinere oppervlaktes werkt zo’n vakman doorgaans met een uurtarief. Gemiddeld gaat het om 35 à 40 euro per uur (excl. btw en incl. materialen).

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vergelijk dan zeker de prijzen van meerdere schilders in je buurt. De kosten kunnen namelijk verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

tegels verven

 

Mogelijke valkuilen

Van plan om zelf aan de slag te gaan? Als je de nodige ervaring hebt, is dat een prima idee. Ben je echter niet zo zeker van je zaak? Zorg dan in ieder geval dat je onderstaande fouten niet maakt:

 

 • Geen verf op maat: het is belangrijk om een verfsoort te kiezen op maat van je klus. Om badkamer- en keuken tegels te verven, bestaan er bv. speciale watergedragen lakverven en muurverven voor wandtegels. Voor vloertegels heb je dan weer een ander verftype nodig, bv. een vloercoating. Ook een primer voor gladde ondergronden is belangrijk voor een optimaal eindresultaat.
 • Niet voor kwaliteit kiezen: zeker bij tegelverf geldt de leuze ‘goedkoop is duurkoop’. Bij verf van mindere kwaliteit zal het eindresultaat minder mooi ogen, en zal het ook nog eens sneller slijten. Investeer dus in hoogwaardige verf, ook al kost die iets meer.
 • Verkeerde materiaal gebruiken: niet alleen kwalitatieve tegel verf op maat is belangrijk. Investeer ook in goede afplaktape, verfborstels en verfrollen. Voor die laatste kies je bv. voor een verfroller van velours. Die kan veel verf opnemen en maakt het makkelijker om gelijkmatig te verdelen.
 • Niet de juiste kleur: denk goed na over de meest geschikte kleur voor jouw tegels. Gaat het bv. om een kleinere keuken of badkamer? Kies dan voor lichtere tinten om de ruimte groter te laten lijken. Bij grotere ruimtes kan je dan weer wel met warmere of donkere kleuren werken.

TIP: een professionele binnenschilder kan je advies op maat geven over de juiste voorbereidingen, materialen en verfsoorten. Ontvang gratis advies over tegels schilderen!

 

Zelf tegels schilderen of binnenschilder inschakelen?

Heb je al veel schilderwerken achter de kiezen? En heb je voldoende tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je zeker zelf je tegels verven als je het bovenstaande stappenplan volgt. Bij weinig schilderervaring, een gebrek aan tijd of meerdere schilderwerken in huis werk je beter samen met een ervaren binnenschilder actief in je buurt. Zo ben je zeker van…

 

 • Advies op maat: welk type tegel verf is het meest geschikt voor jouw schilderklus? Is 1 eindlaag voldoende? Is het nodig om de tegels te schuren? Met al zijn ervaring geeft een binnenschilder je gericht advies op maat.
 • Correcte uitvoering: een vakman verft je tegels volgens de regels van de kunst. Van de voorbereiding van de tegels tot en met het weghalen van de afdektape. Zo ben je 100% zeker van een prachtig eindresultaat op lange termijn.
 • Snelle schilderwerken: met al zijn expertise schildert een vakman je tegels snel en efficiënt. Zo blijven zijn arbeidskosten al bij al beperkt. Als je zelf de mouwen opstroopt, ben je sowieso meer tijd kwijt.
 • Kwalitatieve verf: ga je tegels verven, dan heb je hoogwaardige verf nodig. En dat is net waar een binnenschilder voor zorgt. Zo’n vakman werkt alleen met producten van de hoogste kwaliteit om een duurzaam resultaat te bereiken.
 • Verlaagd btw-tarief: samenwerken met een vakman is budgetvriendelijker dan je zou denken. Zo betaal je voor binnenschilderwerk slechts 9% btw op arbeidskosten. Voor materialen geldt wel de originele 21%.

 

Offertes vergelijken = geld uitsparen

Binnenschilderwerken gepland? Dan is het een goed idee om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen bij vakmannen in je buurt. Zo kan je de verschillende totaalprijzen vergelijken en de juiste schilder kiezen tegen een leuke prijs. Bovendien kan je zo ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken.

Vrijblijvend binnenschilders contacteren? Heel eenvoudig! Je hoeft alleen het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders