Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten schilderwerk 2024

Door je schilderwerken uit te besteden aan een specialist, ben je zeker van een professioneel resultaat. Maar wat kost een schilder precies? Hanteert een schilder doorgaans een uurtarief of een prijs per m²? En hoe kan je besparen op de kosten voor jouw schilderwerk? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Gemiddelde kosten schilder
Kosten schilderwerk binnen
Kosten buitenschilderwerk
Prijsbepalende factoren
Hoe besparen op schilderwerken?
Vergelijk offertes van meerdere schilders

Wat kost een schilder per uur en per m² in 2024?

De prijs van een schilder kan berekend worden op twee manieren: ofwel betaal je een vaste prijs per m², ofwel betaal je een vaste prijs per uur. Gaat het bij de schilderwerken om grote oppervlaktes, dan hanteert de schilder hoogstwaarschijnlijk een prijs per m². Gaat het meer om precisiewerk, zoals het verven van raamkozijnen, dan is de kans groter dat een schilder een prijs per uur aanrekent.

 • Kosten schilder per uur: het uurtarief van een schilder bedraagt gemiddeld € 35 à 40 voor binnenschilderwerk en € 40 à 50 voor buitenschilderwerk (incl. materiaal, excl. btw en verf).
 • Kosten schilder per m²: per m² bedragen de kosten gemiddeld € 30 à 35 voor binnenschilderwerk en € 35 à 40 voor buitenschilderwerk (incl. materiaal, excl. btw).

Kosten schilderwerk binnen

Bij binnenschilderwerken wordt de prijs meestal berekend per uur of per m². Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type binnenschilderwerk:

Type schilderwerkenKosten schilderwerk binnen (excl. btw)
Muren & plafonds€15 à 20 per m²
Kozijnen van ramen en deuren€6 à 8 per meter
Trappen€15 à 20 per trede
Vloer€ 25 à 35 per m²
Behangen€ 35 à 40 per uur

Graag een exacte prijs ontvangen voor jouw binnenschilderwerk? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere schilders in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

Kosten buitenschilderwerk

De kosten van buitenschilderwerk worden meestal berekend volgens een totaalprijs. Hierbij worden de kosten meestal bepaald per huistype, rekening houdend met de grootte en staat van de woning. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde richtprijzen voor buitenschilderwerk per type schilderwerk en woning:

Type schilderwerk / woningKosten schilderwerk buiten (excl. btw)
Buitendeur€ 60 à 100 per deur / € 35 à 40 per uur
Kozijnen€ 6 à 8 per meter
Buitenmuren / gevel€ 20 à 40 per m²
Appartement € 800 à € 2.500
Tussenwoning€ 1.000 à € 2.000
Hoekwoning€ 1.500 à € 3.000
Vrijstaande woning € 4.000 à € 12.000

Graag een exacte prijs ontvangen voor jouw buitenschilderwerk? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere schilders in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Kosten schilderwerk

Welke factoren bepalen de kosten van schilderwerk?

De totale prijs voor schilderwerk is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 1. Materiaalkosten

  Het type verf weegt doorgaans het zwaarste door in de kosten van schilderwerk. Hoe duurder de gebruikte verf, hoe duurder de totaalprijs van de schilder. Ook andere materialen zoals verfborstels worden meegerekend in de prijs.

 2. Voorbereidende werken

  Het voorbehandelen van bv. muren of plafonds, het aanbrengen van een fixeermiddel om het afschilferen van de verf te voorkomen, het afplakken van randen of plinten, … Al deze voorbereidende werken nemen tijd in beslag en drijven dus ook de kosten op.

 3. Voorrijkosten

  Sommige schilders rekenen ook kosten aan voor de verplaatsing. Hoe verder de schilder van de werkplaats woont, hoe hoger de prijs zal zijn.
  TIP: niet elke schilder rekent voorrijkosten aan. Door offertes van meerdere schilders te vergelijken, zie je al snel uit welke kostenposten hun totaalprijs is opgebouwd. Door goed te vergelijken, kan je al snel enkele tientallen euro’s besparen op de eindafrekening.

 4. Verftechnieken

  Voor speciale effecten maakt een schilder gebruik van specifieke verftechnieken. Dit vergt een bepaalde expertise, wat de kosten voor het schilderwerk kan opdrijven.

 5. Huur veiligheidsmateriaal

  Wanneer de schilderwerken zich op een hoogte bevinden (bv. bij het schilderen van een gevel), moet de schilder gebruik maken van een steiger en ander veiligheidsmateriaal. Hiervoor worden vaak bijkomende kosten aangerekend. Het is ook mogelijk dat de schilder dit niet opneemt als aparte kostenpost, maar een hogere prijs per uur of per m² hanteert.

 

Besparingstips schilderwerken

Schilderwerken laten uitvoeren door een professionele schilder is misschien niet goedkoop, maar je bent zo wel verzekerd van een vakkundige uitvoering. Hieronder vind je alvast enkele tips om te besparen op de kosten voor schilderwerk:

 • Voer voorbereidende werken zelf uit: om tijd en kosten uit te sparen, kan je sommige voorbereidende werken gerust zelf uitvoeren. Denk hierbij aan het verwijderen van de oude verflaag, het ontvetten of schuren van de ondergrond, het afplakken van ramen, deuren, plinten, …
 • Maak gebruik van het verlaagd btw-tarief: in Nederland geldt een verlaagd btw-tarief van 9% voor het schilderen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Let wel, dit verlaagde btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten, niet op de materiaalkosten.
 • Onderhoud tijdig je schilderwerk: door tijdig je schilderwerk te laten onderhouden (bv. houten kozijnen schilderen), zal je minder snel herstellingen moeten uitvoeren en zullen de schilderwerken ook minder tijd in beslag nemen.
 • Laat meerdere schilderwerken samen uitvoeren: heb je verschillende schilderwerken op de planning staan? Dan is het voordeliger als de schilder deze samen kan uitvoeren. De totaalprijs zal namelijk goedkoper zijn dan wanneer je alle werken afzonderlijk laat uitvoeren.
 • Schakel een winterschilder in: schilders hebben het tijdens de wintermaanden doorgaans minder druk. Daarom geven sommige schilders tijdens deze periode korting om toch voldoende werk binnen te halen. Het loont dus steeds de moeite om hiernaar te informeren.
 • Vergelijk prijzen en offertes: door grondig offertes te vergelijken van verschillende schilders, kan je al snel enkele tientallen euro’s besparen. Tip: via onze offerteservice kom je in contact met meerdere schilders in jouw regio. Vul hieronder het offerteformulier in, ontvang prijzen en advies op maat en bespaar op de kosten voor jouw schilderwerk:

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders