Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Binnenschilderwerk

Merk je in de hoeken van de kamer afbladderende verf op? Begint het plafond in je badkamer te vergelen? Vertonen je binnendeuren gebruikssporen? Dan is het dringend tijd om je binnenschilderwerk onder handen te nemen. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost binnenschilderwerk? En waarom laat je deze klus beter over aan een vakman? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Wat omvat binnenschilderwerk?
Prijs binnenschilderwerk
Zelf schilderen of vakman inschakelen?
FAQ over binnenschilderwerk
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom binnenschilderwerken uitvoeren?

Waarom zou je er nu voor kiezen om je binnenmuren, plafonds, … opnieuw te schilderen? Een overzicht van de redenen:

 • Esthetische uitstraling: is het tijd voor een nieuw interieur? Dan kan vers binnenschilderwerk al heel wat verandering teweegbrengen. Het geeft een hernieuwd en opgefrist uitzicht aan de woning en vormt een echte esthetische meerwaarde.
 • Bescherming van de woning: een nieuw laagje verf op je binnendeuren, muren, plafonds of trap biedt daarnaast ook een betere bescherming voor de geschilderde delen. Er ontstaan minder snel slijtagesporen en het weert vocht en schimmelvorming.

Binnenschilder nodig? Denk je er al een tijdje aan om je interieur onder handen te nemen? Vertrouw dan op een ervaren schilder. Die helpt je ook graag verder met professioneel interieur- en kleuradvies. Interesse? Kom in contact met een professional actief in je regio.

binnen schilderwerk

 

Binnenschilderwerk: welke mogelijkheden zijn er?

Binnenschilderwerk is een verzamelterm voor uiteenlopende schilderwerken die je binnenshuis kan uitvoeren. Welke werkzaamheden vallen hier zoal onder? Een overzicht:

 

1. Binnenmuren schilderen

Je interieur afwerken met een bijzondere accentmuur? Of eerder al je binnenmuren voorzien van een nieuw laagje verf? Alles is mogelijk. Welke kleur(en) je het best kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. De vuistregel is dat donkere kleuren je ruimte verkleinen, terwijl lichte kleuren je ruimte groter maken. Je hoeft je echter niet te beperken tot egale kleuren, maar ook decoratief schilderwerk behoort tot de mogelijkheden. Voorbeelden zijn tadelakt, kaleien, patineren, …

Geschikte verfsoorten: acrylaat- of latexverf. Gaat het om een vochtige ruimte? Dan is vinyllatex de meest duurzame keuze. Kies in dit geval ook de juiste primer (een waterdichte).

Prijs: € 12 à 20 per m² (incl. btw, verf & materiaal). Ontvang gratis offertes.

 

2. Plafond schilderen

Een geschilderd plafond is bepalend voor de algemene look en feel van je woning. Wit is een populaire kleur, maar na een tijdje verkleurt witte verf zichtbaar. Vooral wanneer er gerookt wordt in huis, als de ruimte gevoelig is voor condensvorming of wanneer je beschikt over een kachel of open haard. Wil je je plafond opnieuw schilderen? Dan moet je die verkleuringen eerst degelijk wegwerken. Merk je voor de schilderwerken scheuren of barsten? Dan moet je die eerst plamuren voordat je het plafond laat spuiten of verven.

Geschikte verfsoorten: een latex plafondverf, maar ook een synthetische variant of epoxyverf is mogelijk.

Prijs: € 12 à 20 per m² (incl. btw, verf & materiaal). Ontvang gratis offertes.

 

3. Vloer schilderen

Beschik je over een authentieke, maar verweerde houten vloer? Wil je je huidige vloer opknappen, maar is nieuwe bekleding te duur? Dan is schilderen een goedkopere oplossing. Hierbij is een degelijke voorbereiding van de ondergrond een must. Bij een houten vloerbekleding is een voorafgaande schuurbeurt noodzakelijk. Nadien werk je je vloer het best af met een aangepaste, slijtvaste lak. De verfsoort stem je af op het type vloer.

Geschikte verfsoorten: een watergedragen vloerverf, vaak met een polyurethaanbasis.

Prijs: € 10 per m² (incl. btw, verf & materiaal). Ontvang gratis offertes.

 

4. Binnenschrijnwerk schilderen

Wist je dat ook je binnendeuren en de binnenkant van je ramen kunnen verkleuren door zonlicht of doorheen de jaren verweren? Daarnaast kan je ook je intens belopen trap opfrissen met een laagje verf, beits of vernis. Voor elk type binnenschrijnwerk is het belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt en de juiste soort verf kiest. Die stem je voornamelijk af op het materiaal (bv. hout, metaal, PVC,…).

Geschikte verfsoorten: kies voor een dampdichte verf, zoals acrylverf voor binnendeuren en -ramen. Schilder je een trap? Dan is een kras- en slijtvaste lakverf aangeraden.

Prijs deur schilderen: € 6 à 8 per meter (incl. btw, verf & materiaal). Ontvang gratis offertes.
Prijs kozijn schilderen: € 6 à 8 per meter (incl.  btw, verf & materiaal). Ontvang gratis offertes.
Prijs trap schilderen: € 15 à 20 per trede (incl. btw, verf & materialen). Ontvang gratis offertes.

 

Laat je adviseren door een ervaren schilder

Welk soort verf heb je nodig? Hoe schilder je het best een houten plafond, zonder die unieke uitstraling te verliezen? Welke verftechniek past het best bij de interieurstijl die je voor ogen hebt? Op al deze vragen weet een vakman het antwoord. Hij adviseert je graag over de mogelijkheden van je project en zorgt voor een kwalitatieve uitvoering van de binnenschilderwerken. Zo ben je zeker van een duurzaam eindresultaat.

Professioneel advies ontvangen? Dat kan! Kom in contact met diverse professionals actief in je regio en vraag offertes op maat aan. Start hier je aanvraag.

 

Kosten binnenschilderwerk

Hoe worden de prijzen voor binnenschilderwerk bepaald? Het totale prijskaartje is afhankelijk van de totale oppervlakte van het schilderwerk, de gekozen verftechniek, het type verf en de omvang van de voorbereidende werken. Sommige schilders hanteren een vast tarief per vierkante meter, anderen een uurtarief. Gemiddeld zien de tarieven er als volgt uit:

 • Grote oppervlaktes = prijs binnenschilderwerken per m²: € 20 à 45 (incl. btw & materialen)
 • Kleine oppervlaktes = prijs binnenschilderwerken per uur: € 35 à 40 (incl. btw & materialen)

Benieuwd naar de precieze prijs van je binnenschilderwerken? Veel is ook afhankelijk van de ervaring van de schilder. Kies je bijvoorbeeld voor een vakman die nog niet zo lang bezig is? Dan ligt zijn prijs doorgaans lager. Ontvang je graag een exacte prijsberekening? Neem dan contact op met schilders actief in je regio.

 

binnenschilderwerk

 

Zelf schilderen of vakman inschakelen?

Loont het de moeite om zelf je binnenschilderwerken aan te pakken? Of vertrouw je beter op een professional? We overlopen beide opties:

 

OPTIE 1: binnenschilderwerk zelf doen

Heb je wat schilderervaring? Dan kan je gerust zelf je ramen, deuren of binnenmuren van een nieuw laagje verf voorzien. Zo spaar je de arbeidskosten van een schilder uit. Let wel, schilderen ziet er eenvoudiger uit dan het is. Zo is een goede voorbereiding van de ondergrond cruciaal voor een vlekkeloos eindresultaat. Ook de keuze voor de juiste verf is essentieel.

LET OP: als doe-het-zelver betaal je op al je verf en materialen het standaard btw-tarief van 21%. Werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 9% btw op de schilderwerken als je woning minstens 2 jaar oud is.

 

OPTIE 2: binnenschilderwerk laten doen

Wil je voorkomen dat je schilderwerk loskomt? Dat je je schrijnwerk beschadigt tijdens het schuren? Of wil je verzekerd zijn van een mooi, egaal eindresultaat? Vertrouw dan op een expert. Pas zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: een schilder neemt uitgebreid de tijd om naar al je vragen en wensen te luisteren. Op basis daarvan kijkt hij wat hij voor je kan doen: welke stijl had je in gedachten? Wil je een unieke kleurcombinatie? Wat komt het beste uit in je interieur met de beschikbare lichtinval?
 • Correcte uitvoering: hij staat garant voor een professionele opvolging van de schilderwerken: van bij de voorbereidende werken tot aan de afwerking. Door zijn ervaring kent hij alle kneepjes van het vak en zorgt zo voor een mooi eindresultaat, geheel volgens de regels van de kunst.
 • Kwalitatieve producten: als professional gebruikt een schilder alleen verven en materialen van de hoogste kwaliteit. Bovendien werkt hij steeds veilig en met het beste gereedschap op maat.
 • Optimale voorbereiding: een vakman dekt en plakt alles op voorhand netjes af. Zo vermijdt hij schade aan de vensterbank of aangrenzende wand, vloer, … Een degelijke voorbereiding is het fundament van de werkzaamheden. Pas zo kan hij vlot en correct je schilderwerken uitvoeren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op schilderwerken. Zo kan je de kosten voor je binnenschilderwerk flink drukken.

 

CONCLUSIE: binnenschilderwerk zelf doen of niet?

Voor mooi aangebracht schilderwerk met een lange levensduur moet je bij een vakman zijn. Het verlaagde btw-tarief betekent bovendien een flinke besparing op de eindafrekening. Het loont dus zeker de moeite om je binnenschilderwerken in de deskundige handen van een schilderexpert te leggen.

Professionele schilder nodig? Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

FAQ binnenschilderwerk

Wil je je huis aan de binnenkant schilderen, maar heb je nog enkele prangende vragen? Hieronder vind je enkele van de meest gestelde vragen en hun antwoorden terug. Heb je nog extra vragen? Dan kan je terecht bij een professional. Die vind je via ons contactformulier.  • Hoe frequent moet je binnen schilderen?
   Binnenschilderwerk blijft gemiddeld zo’n 5 à 10 jaar mooi. Afhankelijk van de woonruimte herschilder je het best om de 7 à 10 jaar. In een keuken, bijvoorbeeld, tast de vochtigheidsgraad het plafond of de muurverf aan. Ook trappen vertonen bij intensief gebruik sneller slijtagesporen. In dit geval moet je waarschijnlijk vaker schilderen. Door goed voor je binnenschilderwerk te zorgen, verleng je de levensduur aanzienlijk.

  • Wie vergoedt het binnenschilderwerk in een huurwoning?
   Als huurder ben je verplicht om de woning respectvol te behandelen. Lever je de huurwoning na je huurtermijn niet af in de oorspronkelijke staat (zoals in de plaatsbeschrijving vermeld staat)? Dan ben je als huurder verantwoordelijk voor kleine herstellingen (bv. krassen, vlekken, …) en het overschilderen van felle kleuren. Die neem je dan voor jouw rekening.


  • Hoe onderhoud ik mijn binnenschilderwerk het best?
   Om je binnenschilderwerk lang mooi te houden, poets je deze best terugkerend met lauwwarm water en een vochtige doek. Neem ondertussen de tijd om te controleren of je beschadigingen opmerkt aan het schilderwerk: putjes, scheurtjes, afbladderend schilderwerk, … Deze indicaties vertellen je wanneer het bijna tijd is voor een nieuwe schilderbeurt. Putjes kan je ook zelf opvullen met een aangepaste pasta.

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders