Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkapel schilderen: werkwijze & valkuilen

Wil je je dakkapel laten schilderen? Of waag je zelf een poging? Wanneer je scheurtjes en blaasjes begint te zien op je dakkapel is het tijd om ze weer te verven. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n schilderklus op je dak? In dit artikel lees je meer over veelgemaakte fouten, de gemiddelde prijzen, belangrijke aandachtspunten, …

Ga snel naar:
Hoe een dakkapel schilderen?
Dakkapel schilderen: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf verven of buitenschilder?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Zelf je dakkapel schilderen: waar op letten?

Wanneer je zelf je dakkapel schildert, zijn er heel wat dingen die mis kunnen gaan. Wat zijn de meest gemaakte fouten? Een kort overzicht:

 • Werken in slecht weer: de meeste mensen schilderen in het voorjaar. Voor het beste resultaat schilder je namelijk in droog weer tussen 10 en 20°C met een maximale luchtvochtigheid van 75%. Bij een hogere luchtvochtigheid of een te lage temperatuur riskeer je dat de verf niet goed droogt en hecht. Is het juist te warm, dan droogt je verf te snel en zal je eerder blaasjes en scheuren zien.
 • Geen veiligheidsmaatregelen: werken op je dak is sowieso een gevaarlijke taak. Een ladder gebruiken of gewoon op je dak klimmen is daarom ten sterkste afgeraden. Gebruik altijd een stelling en/of valbescherming.
 • Verkeerde materialen: je dakkapel schilderen is een klus die veel ervaring en expertise vergt. Vooral de staat en het materiaal van je dakkapel zijn hierbij belangrijk. Wanneer je dakkapel beschadigd is, moet je naast schilderen misschien ook plamuren of kitten.
 • Te weinig kennis: het schilderen van je dakkapel vergt ook enige voorbereiding. De schilderwerken moeten namelijk goed verlopen voor een degelijk eindresultaat. Schade moet je bv. eerst herstellen. Je moet dus ook wat weten over herstelwerken. En hoe je dan te werk gaat, is afhankelijk van het materiaal van je dakkapel.

Een professionele buitenschilder inschakelen? Dit is een betere en verstandigere keuze dan zelf op je dak klimmen. Op zoek naar een betrouwbare schilder voor je dakkapel? Je vindt er een via Solvari! Vraag nu vrijblijvend meerdere offertes aan!

dakkapel schilderen

 

Dakkapel schilderen: een stappenplan

Je dakkapel regelmatig onderhouden en laten schilderen is belangrijk. Het ziet er niet alleen beter uit, maar zo verleng je ook de levensduur van je dakopbouw. Bovendien voorkom je grotere problemen en bescherm je de constructie tegen vocht, schimmel, houtrot, insecten, barsten, roest en vervorming. Wat komt er kijken bij het schilderen van een dakkapel? En hoe gaat een expert te werk? Dit zijn de stappen:

 1. Dakkapel herstellen (indien nodig)

  De buitenschilder zal eerst je dak analyseren. Dit doet hij door een steiger op te stellen en vanaf hier je dakkapel te bekijken. Merkt hij schade op? Na een korte schoonmaakbeurt lost die het probleem dan snel op (bv. door te kitten of plamuren rondom de vensters).

 2. Materialen kiezen

  Het type verf dat je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van je dakkapel. Een expert begint meestal met een primer (bij een houten dakkapel is dit niet altijd nodig), bv. bij aluminium of kunststof dakkapellen. Deze ondergronden hebben een speciale primer nodig. Hierna gebruikt hij een dekkende verf of beits, opgevolgd door een lak. Goed verfmateriaal, tape voor de ramen, een steiger en/of valbescherming heeft de buitenschilder altijd bij.

 3. Voorbereiden van dakkapel

  Afhankelijk van de staat en het materiaal van je dakkapel bereidt je expert zich voor. Denk aan ontvetten, schuren en het aanbrengen van een primer.

 4. Schilderen van de dakkapel

  Nu kan de schilder beginnen aan het echte werk: het aanbrengen van de grondlaag en lak op jouw dakkapel. Zo is jouw dakdakpel weer minstens 5 jaar beschermd.

TIP: de meeste mensen kiezen voor een buitenschilder in het voorjaar of de zomer, maar dit kan ook goedkoper in de winter! De expert bepaalt namelijk zelf wanneer het weer goed genoeg is om het werk uit te voeren.

 

Prijs dakkapel laten schilderen

Wat kost het om je dakkapel te laten schilderen? Gemiddeld mag je uitgaan van € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal + reiniging). De totale kostprijs hangt natuurlijk af van hoe groot je dakkapel is. Bovendien kunnen er ook meerdere dakkapellen aan een schilderbeurt toe zijn.

Wil je een exacte prijs? Dan zit je hier goed! Via onze offerteservice vergelijk je gratis 2 à 3 experts in je buurt, rekening houdende met prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, etc. Start je aanvraag hier.

 

dakkapel verven

 

Belangrijke aandachtspunten

Wat komt er allemaal kijken bij dakkapel onderhoud? Hoe zorg je dat je dakkapel er lang mooi uit blijft zien? We zetten een paar belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje:

 

 • Merk je scheurtjes of blaasjes op of begint de verf te verkleuren? Dan is het tijd om je buitenschilderwerk te vernieuwen.
 • Gemiddeld laat je je buitenschilderwerk om de 5 jaar vernieuwen. Dit doe je om problemen te voorkomen zoals vocht, houtrot, schimmel, barsten en zelfs insecten bij houten constructies. Bij aluminium dakkapellen kan je bv. ook te maken krijgen met roest en vervorming.
 • Reinig je dakkapel minimaal 1 keer per jaar met een zachte vochtige doek. Indien nodig kan je ook een neutraal reinigingsmiddel gebruiken.
 • De beste periode om buitenschilderwerken uit te voeren, is tussen eind maart en eind september. In deze periode zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid meestal geschikt voor schilderwerken.

 

Zelf dakkapel verven of buitenschilder inschakelen?

Heb je al wat schilderervaring? Dan kan je eventueel zelf je dakkapel verven. Let echter wel goed op je veiligheid. Hou ook in het achterhoofd dat het eindresultaat wat minder mooi zal zijn. Voor het beste resultaat heb je echt een professionele schilder nodig. De voornaamste voordelen:

 

 • Gericht advies: niet zeker waar je moet beginnen of wat je kan doen als er iets fout gaat? Een expert twijfelt geen moment. Met een professionele buitenschilder ben je 100% zeker van passend advies en een optimale werkwijze.
 • Snelle en veilige uitvoering: schakel je een buitenschilder in, dan hij regelt de rest. Je hoeft jezelf dus niet in gevaar te brengen door zelf op je dak te klimmen. Daarnaast ben je altijd zeker van een mooi eindresultaat.
 • Verlaagd btw-tarief (als je huis 2 jaar of ouder is): voor de arbeidskosten van schilderwerken betaal je maar 9% btw. Voor het materiaal geldt wel een tarief van 21%.
 • Geen gedoe: je hoeft niet zelf voor al het materiaal te zorgen. De expert neemt de benodigde verf, herstellingsmaterialen, steiger, … zelf mee. Daarnaast hoef je zelf geen tijd te besteden aan het zoeken van geschikte materialen. Kortom? Vertrouw op je buitenschilder.

CONCLUSIE: is doe-het-zelven de moeite waard? Zelf je dakkapel verven is een complexe klus waar een fout al snel is gemaakt. Bovendien zijn dakwerken ook erg gevaarlijk als je niet weet wat je doet. Met een buitenschilder ben je zeker van een snelle, correcte uitvoering zonder risico’s.

 

Een buitenschilder inschakelen om jouw dakkapel te schilderen?

Het is altijd slim om meerdere experts te vergelijken. Zo zie je welke prijs, uitvoeringstermijn en advies het beste bij jou past. Hieronder vind je ons offerteformulier voor meerdere vrijblijvende offertes:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders