Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafond schilderen

Wanneer je plafond een opknapbeurt nodig heeft, kan je er voor kiezen om het een nieuw kleurtje te geven. Als je huidige plafond kleurverschijningen heeft, zal je het eerst moeten witten of sauzen. Kom hier alles te weten over de verschillende technieken en de prijzen.

 

plafond schilderen Witten of sauzen

Wanneer de witte kleur van je plafond verschenen is, of het een gelige schijn gekregen heeft, doe je er goed aan je plafond te witten of te sauzen. Vooral waneer er in de kamer gerookt werd, kan de nicotine de kleur van je plafond doen hebben verschijnen. Deze verschijning kan ook te wijten zijn aan een gebrek aan ventilatie in de ruimte.

Ook als je je huidige plafond een nieuw kleurtje wilt geven, is het ten zeerste aan te raden om eerst de verkleuring weg te werken alvorens je aan de andere schilderwerken begint.

Door je plafond te witten zijn kleine scheurtjes of losse verflagen niet meer zichtbaar en is het plafond klaar om geverfd te worden. Wanneer er sprake is van grote barsten of scheuren, zal witten niet genoeg zijn want dan zal de barst steeds terug komen. In dit geval zal je het plafond eerst moeten plamuren.

Sauzen kan, net als bij alle schilderwerken, zowel met een verfroller als met een spuiter. Witten gaat bijna altijd gepaard met enkele spatten hier en daar. Daarom dek je best alle meubels en ook de vloer goed af. Met een verfroller zijn deze spatten beter onder controle te houden als met een spuiter.

 

Plafond schilderen prijs per m2

Je kan je plafond een nieuwe kleur geven door het te spuiten of te verven. De prijs voor spuiten is lager dan die voor verven met de hand. Gemiddeld betaal je zo’n €6/m2 voor spuiten en tussen €10 à €15/m2 voor verven. Latex verf, voor een egaal effect, is goedkoper dan structuurverf die de geverfde oppervlakte van enig reliëf voorziet. De totale prijs hangt ook zeer of van de werkuren van de vakman, de verplaatsing die hij moet maken e.d.

 

Het plafond schilderen wordt vaak als een lastige taak gezien en wordt vaak uitgesteld omdat je de hele tijd boven je hoofd moet werken. Wanneer je deze klus niet graag zelf uitvoert, kan je het gemakkelijk uitbesteden aan een ervaren vakman. Door prijzen goed te vergelijken kan je snel veel geld besparen. We helpen je graag daarbij: vraag via onze offerteservice gratis offertes aan bij verschillende schilders uit jouw buurt.
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen.

 

plafond schilderen prijs

 

Schilderen of spuiten?

Nadat de eventuele verkleuringen op je plafond zijn weggewerkt door te witten of te sauzen, kan je overgaan tot het schilderen. Je plafond van een nieuwe kleur voorzien kan door het te laten schilderen met een klassieke verfborstel of roller of door het te laten spuiten. Deze laatste is de meest bekende en nauwkeurige vorm, maar voor grote oppervlaktes gaat de voorkeur vaker naar spuitwerk.

 

Voordelen van spuiten

Het voordeel van je plafond te laten spuiten, is dat het veel sneller kan gebeuren. Omdat deze techniek nevel veroorzaakt, haal je best alles uit de ruimte weg en dek je de vloer en muren goed af. Doordat de werken sneller uitgevoerd kunnen worden, zal de vakman minder werkuren moeten aanreken, wat het plafond spuiten tot een goedkopere oplossing maakt. Bovendien kan je gemakkelijk egaler schilderen en zullen er geen strepen gevormd worden dan door met de hand te verven.

 

Voordelen van traditioneel schilderen

Het plafond  traditioneel met de hand schilderen, is nauwkeuriger. Hier hoef je de meubels niet perse uit de kamer te halen. Ze simpelweg bedekken met een doek volstaat. Deze manier van schilderen is arbeidsintensiever en zal daarom ook duurder zijn.

 

Soorten verf

Zowel bij spuit- als bij klassiek schilderwerk, heb je keuze tussen twee grote soorten: met of zonder reliëf. Schilderen met reliëf kan met behulp van structuurverf, voor spuiten met reliëf ga je voor spack spuiten. Wens je een egaal effect, dan kies je voor latexverf voor schilderwerken met de hand en voor latex spuiten bij spuitwerk.

 

houten plafond schilderen

 

Hoe kosten besparen bij het laten schilderen?

Om het totale prijskaartje van de schilderwerken wat te onderdrukken, kan je zelf al heel wat voorbereidend werk uitvoeren. Eerst en vooral moet het plafond schoongemaakt worden. Aan de hand van een stofzuiger of borstel kan je het stof weghalen. Het plafond in een keuken bijvoorbeeld kan in de loop der jaren vet geworden zijn, kuis het plafond met een warme vochtige doek en schoonmaakmiddel (vb. amoniak, bleekwater, javel).

Tijdens de schilderwerken moeten de muren en raamkozijnen afgeplakt worden. Wanneer je dit zelf al doet op voorhand, kan de schilder sneller aan het werk gaan, en bespaar je op werkuren. Je kan ook al een zeil of doek voorzien om de meubels en de vloer te beschermen.

 

Kleurtips

Je creëert het grootste ruimtegevoel door je plafond in een lichte kleur te schilderen. Zeker wanneer de muren reeds donker zijn, kies je best voor een lichte kleur op het plafond. Een licht plafond laat het plafond hoger lijken dan het eigenlijk is.

Een donker plafond zal de ruimte snel kleiner en lager doen lijken. Wanneer je hoge muren hebt, en de muren neutraal of licht van kleur zijn, kan je wel voor een donker plafond gaan. Doordat het plafond hoog genoeg is, zal het geen benauwd gevoel geven. Bovendien zal in dit geval, het hoge donkere plafond een echte eye catcher zijn.

 

Houten plafond schilderen

Een houten plafond, uit latten of planchetten, kan gemakkelijk geschilderd worden. Net als bij een gewoon plafond moet een houten plafond eerst schoongemaakt en ontvet worden. Bij een houten plafond moet er altijd eerst een hechtingslaag aangebracht worden. Verder wordt een houten plafond op dezelfde manier als een plafond uit gelijk welk ander materiaal geschilderd.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders