Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keuken schilderen

Op zoek naar een budgetvriendelijke manier om je keuken een make-over te geven? Overweeg dan om je keuken te laten schilderen. Met een likje verf kan je deze ruimte al een totaal andere uitstraling geven. Maar hoeveel kost keuken schilderen? Kan je het zelf of schakel je eerder een professionele binnenschilder in? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar:
Keuken schilderen prijs
Hoe je keuken schilderen?
Voordelen binnenschilder
4 inspirerende voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Keuken schilderen: welke kleur kies ik?

De kleur die je kiest, heeft een sterke invloed op het karakter en de sfeer die je keuken uitstraalt. Deze keuze hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke smaak en voorkeur. Twijfel je nog? Hieronder een aantal tips om je keuze wat makkelijker te maken:

 • Heb je een puur functionele keuken? Als je niet zoveel tijd in je keuken spendeert, ga dan voor koudere kleuren tussen blauw en groen.
 • Heb je een open keuken met eetruimte? Maakt jouw keuken echt deel uit van je eet- en leefruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor warmere kleuren als rood, oranje of geel.
 • Heb je een grote keuken? Vrijwel elke kleur past binnen een grote keuken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een donkere kleur, of een neutrale kleur met opvallende accenten.
 • Is je keuken klein? Om je keuken niet nog kleiner te laten ogen, blijf je idealiter weg van donkere kleuren. Kies eerder voor een felle kleur, eventueel in combinatie met een licht tintje.

Advies op maat nodig? Schakel dan een binnenschilder in. Die geeft graag tips over welke kleuren in jouw keuken kunnen stralen. Ontvang gratis en vrijblijvend 2 à 3 offertes van meerdere vakmannen in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

keuken schilderen

 

Keuken schilderen prijs

Voer je het schilderwerk zelf uit, of laat je het juist over aan een professionele schilder? Dit is een erg belangrijke kostenbepaler. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen:

 

1. Prijs keuken zelf schilderen

Schilder je je keuken zelf? Dan betaal je geen arbeidskosten, maar moet je wel al je materiaal zelf aanschaffen. Voor een primer mag je bijvoorbeeld rekenen op een kostprijs van € 30 à 40 per liter. Lakverf kost al snel zo’n € 18 à 30 per liter en voor muurverf tel je ongeveer € 8,50 à 40 per liter neer. Natuurlijk variëren de prijzen aan de hand van gekozen merken en de kwaliteit.

 

2. Prijs keuken laten schilderen

Sommige schilders werken met een prijs per vierkante meter, anderen met een prijs per uur. Doorgaans mag je uitgaan van € 30 à 35 per m² of € 35 à 40 per uur (excl. btw). Hoeveel het precies kost om je keuken te laten schilderen, hangt uiteraard af van het type verf, het formaat van je keuken, hoe gedetailleerd de schilderwerken zijn…  Een aantal richtprijzen:

OppervlakPrijs (excl. btw)
Muren€ 15 à 20 per m²
Plafond€ 10 à 20 per m²
Keukenkastjes€ 7 à 14 per kastje
Koelkastdeur€ 60 à 90 per koelkast

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Om een accuraat beeld te krijgen van de uiteindelijke kostprijs voor jouw keuken vraag je altijd advies aan een vakman. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende schilders via onze offerteservice.

 

keuken verven

 

Hoe je keuken schilderen?

Hoe moet je nu precies je keuken verven? Hieronder vind je de belangrijkste stappen beknopt uitgelegd. Om zeker te zijn van een optimaal resultaat, schakel je echter een vakman in.

 

 1. Juiste verf kiezen

  Niet alleen de kleur is belangrijk, maar ook het type verf. Kies in ieder geval een verf met hoge glans die gemakkelijk te reinigen is voor de muren en een solventgedragen lakverf voor je keukenkastjes. Denk daarnaast ook aan extra’s als krijt- of magneetverf om boodschappenlijstjes of weekmenu’s op te schrijven.

 2. Ondergrond voorbereiden

  Je moet de ondergrond goed schuren zodat de verf goed kan hechten. Verwijder stof en vetvlekken vervolgens met een zacht reinigend product. Doe je dit niet, dan kan je verf al na enige tijd losraken. Vul eventuele gaatjes in de muren op met vulpasta voor een mooi egaal oppervlak.

 3. Primer aanbrengen

  De grondlaag is essentieel bij het schilderen van de keuken. Zo’n primer zorgt namelijk voor een goede hechting en zal de gebruikte afwerkingslagen beter tot hun recht laten komen. Gebruik altijd een primer op oliebasis en schilder de muren en keukenkastjes gelijkmatig.

 4. Andere verflagen aanbrengen

  Bij de overige verflagen ga je op dezelfde manier te werk als bij de primer. Plaats minstens 2 lagen en rol goed aan in elke richting. Zorg ervoor dat je kwalitatieve overschilderbare verf koopt, zodat je de keuken achteraf nog makkelijk kan schoonmaken.

 

Waarom een professionele schilder inschakelen?

Je kan je keuken zeker zelf schilderen. Toch zijn er genoeg goede redenen om tóch een professionele vakman in te schakelen. Hieronder een rijtje:

 • Advies op maat: je schildert je keuken niet zomaar. Een vakman geeft je graag raad over welke kleuren het meest geschikt zijn, welk type verf je nodig hebt, …
 • Goede voorbereiding: om een keuken te schilderen, moet je heel wat voorbereidingen treffen. Een schilder heeft hier de nodige ervaring mee en weet dus perfect wat hij moet doen.
 • Kwaliteitsvol materiaal: een vakman werkt enkel met hoogwaardig materiaal en kwaliteitsvolle verf. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat.
 • Mooi eindresultaat: een professionele schilder kent de fijne kneepjes van het vak. Schakel je een vakman in? Dan ben je 100% zeker van een mooi eindresultaat.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 2 jaar en laat je de keuken schilderen door een vakman? Dan profiteer je van een verlaad btw-tarief van 21 naar 9%.

 

Vergelijk meerdere offertes van ervaren schilders!

Om zeker te zijn van een optimaal eindresultaat, schakel je een ervaren binnenschilder in. Die voert de werken niet alleen correct en snel uit, hij kan ook advies geven over welke verf en kleur je moet kiezen. En de beste garantie op een correcte prijs? Dat is het vergelijken van offertes.

Wil jij graag meerdere prijsvoorstellen van verschillende vakmannen in jouw buurt vergelijken? Start dan jouw aanvraag hier!

 

Keuken schilderen: 4 voorbeelden

Vaak is de keuken het kloppend hart van het huis en daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt welke richting je wil uitgaan. Geen idee in welke kleur of stijl je je keuken wil schilderen? Dan haal je waarschijnlijk wel wat inspiratie uit deze voorbeelden:

 

VOORBEELD 1: klassieke keuken in pastelkleur

schilderen klassieke keuken

De pastelgroene verf heeft deze oude keuken volledig opgefrist. Toch blijft het klassieke karakter behouden door de afwerking van de kastgreepjes, de grote luchter en het marmeren keukenblad.

 

 

VOORBEELD 2: moderne keuken met accentkleur

moderne keuken verven

De blauwe accentkleur zorgt voor een frisse look in deze standaard witte keuken. Ook de houten kastjes brengen een authentieke sfeer met zich mee.

 

 

VOORBEELD 3: donkere muren met lichte keuken

moderne keuken schilderen

Deze lichte keuken in combinatie met de donkerdere muren roept een warme sfeer op. Door de openheid van de ruimte oogt de keuken wat groter en de tegeltjes op de achterwand maken het plaatje helemaal af!

 

 

VOORBEELD 4: houten keuken met lichte kleur

houten keuken schilderen

Deze keuken straalt creativiteit uit. Door de groene tinten en de ramen kreeg deze ruimte een heel natuurlijke sfeer. Ook het gebruik van hout voor de keukenkasten draagt hieraan bij.

Zin gekregen om je keuken te laten schilderen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen:

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders