Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium kozijnen schilderen

Heb je oude aluminium kozijnen die in de loop der jaren verkleurd zijn? Merk je meer en meer roestplekken en krassen op je metalen profielen? Of ben je simpelweg de uitstraling van het buitenschrijnwerk beu? Dan heb je 2 opties: je aluminium kozijnen schilderen of ze volledig vervangen. In dit artikel vind je alle mogelijkheden voor beide keuzes en ontdek je welke beslissing jij het beste neemt!

 

Oude aluminium kozijnen: schilderen of vervangen?

Aluminium is een populair materiaal voor ramen en deuren. Terecht ook, want dit sterke metaal maakt grote raampartijen met slanke profielen mogelijk, gaat lang mee, vergt amper onderhoud, … Toch is het bij ouder, minder kwalitatief aluminium mogelijk dat het metaal uiteindelijk verkleurt, roest vertoont, … Het kan ook dat je de look van je ramen beu bent of de huidige kleur niet meer bij je gevel en/of interieur past. In al die gevallen heb je 2 opties:

 • OPTIE 1 = aluminium kozijnen schilderen: zijn je ramen nog in een goede staat? En isoleren ze nog meer dan voldoende? Als je weinig tot geen warmteverlies hebt via je aluminium kozijnen, dan is alleen een schilderbeurt al voldoende.
 • OPTIE 2 = aluminium kozijnen vervangen: is er meer aan de hand dan een ouderwetse kleur of sporen van roest? Heb je bv. oud dubbel glas dat niet goed isoleert? En wil je dubbele arbeidskosten vermijden als je later toch je kozijnen moet laten vervangen? Dan kies je beter meteen voor nieuwe kozijnen.

Wat is voor mij de beste keuze? Een vakspecialist helpt je graag om de juiste knoop door te hakken. Via onze offerteservice brengen we je gratis en vrijblijvend in contact met zowel ervaren schilders als gespecialiseerde plaatsers van aluminium kozijnen voor ramen en deuren!

 

OPTIE 1 = aluminium kozijnen schilderen

aluminium ramen schilderen

Zien je raamprofielen er nog goed uit? En heb je dubbele beglazing die goed isoleert? Dan is een schilderbeurt van het buitenschrijnwerk de beste optie. Zo bespaar je veel geld én geef je je woning een andere, frisse uitstraling. Ook als je ramen niet langer passen bij je interieur is een schilderbeurt zeker het overwegen waard. Hieronder lees je er alles over!

 

Hoe aluminium kozijnen verven?

Aluminium kozijnen verven is minder vanzelfsprekend dan houten kozijnen verven. Er komt namelijk wat meer bij kijken. Als je niet correct te werk gaat, is er een grote kans dat de verf niet goed zal hechten. Een professionele schilder volgt altijd de volgende stappen:

 

 1. Aluminium kozijnen ontvetten en schuren

  Eerst zal een schilder je raamprofielen goed schoonmaken en ontvetten. Daarna volgt een grondige schuurbeurt van het aluminium. Dat is essentieel om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Hoe hard je moet schuren, verschilt per type aluminium.

 2. Speciale primer aanbrengen

  Als de randen zorgvuldig zijn afgedekt met afplaktape, is het tijd voor de grondlaag. Let op: bij aluminium moet het om een specifiek type primer gaan. Professionals werken meestal met een hechtingsprimer voor gladde ondergronden, bv. op basis van epoxy.

 3. Afwerkingslagen aanbrengen

  Is de primer goed opgedroogd? Dan schuurt een schilder de raamprofielen nog een keertje. Daarna brengt hij de afwerkingslagen aan. Vaak kiezen professionals voor een verfsoort op basis van polyurethaan. Die behoudt lang zijn kleur en glans. Voor de hoeken gebruikt hij een verfkwast en voor de langere delen een smalle verfroller.

 4. Afplaktape verwijderen

  Is de tweede verflaag aangebracht? Dan verwijdert een schilder de afplaktape, nog vóórdat de laag opdroogt. Een kleine 2 weken na het aanbrengen van die laatste laag zijn je aluminium kozijnen volledig opgedroogd.

 

Belangrijke aandachtspunten

Overweeg je om zelf je metalen kozijnen te verven? Dan moet je goed rekening houden met enkele aandachtspunten voor een optimaal eindresultaat. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

 

 • Type aluminium: de voorafgaande werken verschillen per type aluminium. Zo hoef je onbehandeld of gecoat aluminium slechts licht op te schuren. Gaat het echter om geanodiseerd aluminium? Dan is er een gladde, harde oxidelaag waarop verf niet goed hecht. Daarom schuur je deze soort aluminium beter mechanisch met een schuurschijf.
 • Roestplekken aanpakken: is er sprake van roest op je raamprofielen? Dan moet je die vlekken eerst zo goed mogelijk verwijderen met een speciale roestoplosser of met staalwol. Daarna behandel je het metaal met een ontvetter.
 • Correcte type verf: uiteraard mag je niet elk type verf gebruiken voor aluminium kozijnen. Voor de grondlaag is een tweecomponenten-primer op basis van epoxy het beste. Afhankelijk van het type aluminium kies je daarna voor polyurethaanverf of watergedragen acrylaatverf.
 • Overschilderbare dichtingen of niet: ga ook goed na of de dichtingen tussen het glas en de profielen overschilderbaar zijn of niet. Is dat niet zo? Dan kan je nooit een mooi eindresultaat hebben. In dat geval is het nodig om de niet-overschilderbare silicone eerst te verwijderen en nieuwe dichtingen aan te brengen.

Zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Kom dan in contact met een ervaren schilder actief in je buurt. Bovendien kan je meerdere schilderwerken combineren om kosten te besparen. Start hier je aanvraag!

 

Aluminium kozijnen schilderen: prijs

Schakel je een professionele schilder in voor je aluminium kozijnen? Voor dergelijke schilderwerken werkt zo’n specialist meestal met een uurtarief. Afhankelijk van zijn ervaring varieert dit tarief tussen 35 à 50 euro per uur (incl. btw, verf en ander materiaal).

BELANGRIJK: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je slechts 9% btw over de arbeidskosten voor de schilderwerken. Kom nu gratis in contact met schilders in je buurt!

 


OPTIE 2 = aluminium kozijnen vervangen

aluminium ramen verven

Het schilderen van aluminium kozijnen is zeker niet altijd de beste oplossing. Zijn je raamprofielen bv. al ruim 10 à 15 jaar oud? Of heb je nog enkele beglazing of oud dubbel glas? Dan is het beter om je metalen ramen te vervangen. Dat kost dan wel meer, maar je profiteert flink op de lange termijn. Een overzicht:

 

Hoe aluminium kozijnen vormgeven?

Kies je voor nieuwe aluminium kozijnen? Dan krijg je ramen met een optimale isolatiewaarde, een minimum aan onderhoud én een elegante, stijlvolle uitstraling. Bovendien bepaal je helemaal zelf hoe je nieuwe ramen eruit komen te zien. Hieronder een overzicht met de belangrijkste factoren:

 

 1. Kleur van je kozijnen

  Met aluminium kozijnen heb je de keuze uit een breed scala aan kleuren. Hou je van die typische steel-look? Dan kan je de ramen laten anodiseren in een chemisch bad. Daarnaast kan je voor andere tint kiezen door je profielen te laten poedercoaten. Dan zit je favoriete kleur in het metaal gebakken.

 2. Structuur en glansgraad van de kozijnen

  Naast de kleur zijn er nog enkele andere factoren bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van je nieuwe kozijnen. Ga je bv. voor een ruwe, korrelige structuur of eerder voor gladde profielen? En hou je van geborsteld aluminium met de look van staal, of meer van blinkende kozijnen met een opvallende hoogglans? Het is allemaal mogelijk!

 3. Type ramen

  Bij de vervanging van je ramen moet je goed nadenken over het type. Wil je bv. een goedkoper vast raam dat je niet kan openen? Of heb je een draaikiepraam nodig om de ruimte extra te verluchten? Misschien wil je juist zoveel mogelijk daglicht en een panoramisch uitzicht met een schuifraam? Een gespecialiseerd vakbedrijf helpt je verder!

 4. Type beglazing

  Nieuwe ramen bestaan tegenwoordig standaard uit hoogrendementsglas. Die beglazing isoleert tot wel 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Bovendien zijn er tegenwoordig meerdere soorten isolatieglas, elk met hun eigen isolatiewaarde. Wil je zo bewust mogelijk renoveren? Dan is driedubbel glas de optie met de beste thermische isolatie.

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je je oude aluminium kozijnen volledig vervangen? Ook dan moet je rekening houden met enkele specifieke aandachtspunten. Bij zo’n project komt namelijk veel kijken. We zetten een paar belangrijke factoren op een rij:

 

 • Subsidies & financiële voordelen: nieuwe ramen zijn natuurlijk niet goedkoop, maar je kan de kosten verlagen met meerdere financiële voordelen. Zo is er de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor hoogrendementsglas, de Energiebespaarlening, het verlaagde btw-tarief van 9%, … En uiteraard verdien je je investering op termijn ook terug door je lagere energiekosten.
 • Luchtdichte plaatsing: een gespecialiseerd vakbedrijf zorgt ervoor dat er geen warmteverlies optreedt rond je ramen. Bv. door een luchtdichte afsluiting aan te brengen tussen de ramen en de binnenmuren met PUR-schuim. Ook de naden tussen de buitenmuren en de ramen dicht een expert af met silicone.
 • Extra opties: bespreek zeker met je vakbedrijf wat je nog allemaal kan doen voor optimaal wooncomfort en veiligheid. Wil je bv. investeren in zonwering voor een aluminium schuifraam? Of kies je liever voor speciaal inbraakwerend dubbel glas? Vergelijk zeker de mogelijkheden van meerdere gespecialiseerde vakmensen actief in je buurt.
 • Onderhoud: met hoogwaardig, modern aluminium blijft het onderhoud van je ramen beperkt tot een absoluut minimum. Zulke kozijnen zijn kleurvast en helemaal roestvrij, waardoor herschilderen absoluut niet nodig is. Je hoeft je kozijnen maar 2 à 4 keer per jaar te reinigen met een lauw sopje en een neutraal reinigingsmiddel.

Meerdere vakbedrijven in je buurt vergelijken? Goed idee! Zo maak je altijd de juiste keuze en ben je zeker van een eerlijke prijs. Kom hier in contact met verschillende specialisten in ramen en deuren!

 

Aluminium kozijnen vervangen: prijs

De prijs van nieuwe aluminium kozijnen varieert van 600 à 1.500 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die kosten hangen vooral af van de uitvoering, het merk, het vakbedrijf waar je mee samenwerkt, … Maar de belangrijkste factor is toch wel het type raam. Een kort prijzenoverzicht:

Type aluminium raamGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raam€ 600 - 900
Draaikiepraam/valraam€ 800 - 1.100
Schuifraam€ 1.350 - 1.500

Een totaalprijs voor jouw project? Zo’n prijs per m² blijft natuurlijk wat vaag. Vraag daarom totaalprijzen aan bij meerdere vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen die kosten, maar ook hun aanbiedingen, adviezen, uitvoertermijnen, … Vergelijk nu gratis meerdere vakbedrijven!

 

 

Offertes ontvangen: kozijnen/deuren vervangen of schilderen

Je kozijnen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen