Zelf schilderen
Of we nu ervaren doe-het-zelvers zijn of niet, schilderen is iets wat we graag zelf doen. En waarom ook niet? Met de juiste voorbereiding, goede verf, … kan je zeker zelf schilderen. Maar wat je zelf doet, is niet altijd beter. Daarom ontdek je in dit artikel enkele veelgemaakte fouten, een handig stappenplan, … En wil je toch liever een professionele schilder inschakelen? Dan kan dat hier ook!
Ga snel naar:
Zelf schilderen: een stappenplan
Zelf schilderen: gemiddelde kosten
Mogelijke risico’s en valkuilen
Zelf schilderen of laten schilderen?
Vraag vrijblijvend offertes aan
Is zelf schilderen een goed idee?
Om de zoveel jaar is je huis aan een nieuw laagje verf toe. Bij de buitenkant is dat gemiddeld na 5 jaar en voor binnenschilderwerk is dat na zo’n 7 à 10 jaar. Wil je kosten besparen? Dan kan je zelf aan de slag. Maar is dat ook altijd een goed idee, voor binnen- én buitenschilderwerk? Een overzicht:
- Zelf huis schilderen buiten: je woning beschermen tegen slecht weer én zorgen voor een mooie uitstraling? Dan kan je niet om buitenschilderwerk heen. Het is zeker mogelijk om je gevel, ramen en deuren, dak en dakkapel, … zelf te schilderen. Vooral de voorbereiding van het te schilderen oppervlak, de gekozen verfsoorten en je eigen veiligheid bij hoogtewerken zijn belangrijk bij het zelf schilderen van de buitenkant van je huis.
- Zelf huis schilderen binnen: voor een fraai interieur moet je soms opnieuw schilderen. Zulke werkzaamheden zijn makkelijker om zelf op te pakken, omdat je niet op grote hoogte hoeft te werken. Ook hier is de voorbereiding essentieel, zowel bij binnenmuren als plafonds, trappen, … Laat je zeker adviseren over de mogelijke verfsoorten, kleurcombinaties, afplaktapes, … door een verfwinkel of doe-het-zelfzaak.
Ga je zelf schilderen of laten schilderen? Als je nog twijfelt, kan je altijd offertes aanvragen bij schilders in je buurt. Achteraf beslis je dan of je het werk wilt uitbesteden of juist niet. Ontvang vrijblijvend advies op maat van 2 à 3 schilders in je buurt!
Zelf schilderen: een stappenplan
Hoe je aan de slag moet, verschilt natuurlijk per schilderproject. Je binnenmuren verven is niet hetzelfde als je tuinhuis of je buitenschrijnwerk schilderen. Toch zijn er een paar algemene stappen die je voor elke verfklus kan volgen. We zetten ze voor je op een rijtje:
-
Schilderwerken optimaal voorbereiden
Ga zeker niet haastig te werk. Je schilderproject valt of staat met een goede voorbereiding. Controleer eerst goed de ondergrond en koop dan de juiste verfsoorten. Vraag ook eventueel advies in een verfwinkel. Naast de verf zelf moet je ook eerst al je andere materiaal in huis halen: verfbakjes, kwasten en rollers, afplaktape, schuurpapier, … Dek ook alles af, verwijder indien nodig deurknoppen, afdekplaatjes, …
-
Ondergrond voldoende voorbewerken
Een goede voorbewerking is het halve werk bij verfklussen. Om welk materiaal het ook gaat, het is essentieel dat je ondergrond schoon is. Anders is er een kans dat de verf niet goed hecht, gaat afbladderen, kleurverschillen vertoont, … Ook eventuele oneffenheden en gaatjes moet je eerst herstellen en egaliseren voor je kan beginnen. Ten slotte moet je de tijd nemen om alle oppervlakken af te plakken die je niet wil schilderen.
-
Grondlaag aanbrengen
Bij de meeste schilderwerken is het nodig om een grondlaag of primer aan te brengen. Die zorgt ervoor dat de ondergrond de verf niet meer opzuigt, de afwerklagen optimaal hechten, vlekken niet meer zichtbaar zijn achteraf, … Let op: het is essentieel om een primer te kiezen die bij de ondergrond past die je wilt verven.
-
Afwerkingslagen aanbrengen
Als laatste is het tijd voor de eindlagen. Meestal heb je 2 afwerkingslagen nodig voor een perfect eindresultaat. Je begint best eerst met de verfborstel voor de randen, de hoeken, de gebieden rond stopcontacten, … Daarna werk je verder met de verfrol. Schilder hierbij in vakken van een vierkante meter, eerst horizontaal en dan verticaal. Strijk ook nooit verf over een gedroogd stuk. Anders riskeer je de kans op strepen.
Advies nodig voor jouw klus? Schakel dan een professionele schilder in. Die vertelt je meer over de noodzakelijke voorbereidingen voor jouw schilderklus, de beste verfsoorten, … Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt. Kom in contact met schilders in je regio!
Zelf schilderen: gemiddelde kosten
De kosten van zelf schilderen hangen vooral af van jouw project. Om hoeveel vierkante meter gaat het? Gaat het om een buitenmuur, tuinhuis, plafond, … en in welke staat is die ondergrond? Moet je nog borstels, rollers, verfbakjes, … kopen of heb je die al in huis? Voor de verf mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Dekkende lakverf: vanaf ongeveer 50 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
- Beits voor hout: vanaf ongeveer 15 euro (incl. btw) voor een pot van 1 liter
- Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
- Afwasbare muurverf voor tegels: vanaf 45 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter
- …
BELANGRIJK: schakel je liever een schilder in? Voor grotere oppervlakken mag je rekenen op een prijs van € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal). Bij kleinere oppervlakken gaat het eerder om een uurtarief van gemiddeld 35 à 40 euro per uur (excl. btw en incl. materialen). Benieuwd naar een richtprijs voor jouw schilderklus? Vraag dan vrijblijvend prijzen aan bij schilders in je buurt.
Mogelijke risico’s en valkuilen
Zelf schilderen lijkt simpel, maar dat is het niet. Tijdens het werk kan namelijk van alles mis gaan. Wil je blaasjes, kleurverschillen, barsten in de verf, … voorkomen? Vermijd dan deze veelgemaakte fouten:
- Goedkope afplaktape gebruiken: het is de nachtmerrie van iedereen die gaat schilderen. De afplaktape aftrekken en verf die mee loskomt. Investeer daarom zeker in kwalitatieve tape. Daar kan de gebruikte verf niet onder kruipen en de lijm is niet te sterk. Zo kan je met een gerust hart de afplaktape verwijderen.
- Ondergrond niet voldoende reinigen: je moet de ondergrond eerst verfklaar maken. Dat betekent dat die poreus én schoon moet zijn. Oude muren reinig je bv. idealiter met een neutrale allesreiniger. Hout ontvet je dan weer eerder met thinner en een niet-pluizende doek. De staat van de ondergrond bepaalt ook het soort primer. Bij oude, vuile muren is een isolerende primer bv. verstandig.
- Te weinig lagen aanbrengen: verven kost tijd. Geen zin meer om die tweede eindlaag aan te brengen? Dan is het eindresultaat waarschijnlijk gebrekkig. Bij de meeste tinten heb je sowieso 2 afwerkingslagen nodig. Bij fel wit kunnen dat er zelfs 3 zijn.
- Geen rekening houden met het verfklimaat: een temperatuur tussen 10 en 20 graden Celsius is ideaal om te schilderen. De luchtvochtigheid is idealiter ergens tussen de 60 en 70%. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt de verf namelijk te snel. En is de luchtvochtigheid bv. hoger dan 75%? Dan blijft de verf dan weer te lang nat. Hou hier dus goed rekening mee.
- Te weinig verf kopen: koop altijd iets meer verf dan je nodig denkt te hebben. Soms gaat het om een specifieke kleur en bestaat de kans dat je die exacte tint later niet meer kan krijgen in de winkel. Onze tip? Meet van tevoren het totale oppervlak dat je wil verven en geef het aantal vierkante meters door aan de verfwinkel. Dan krijg je altijd de juiste hoeveelheid verf mee.
- Verkeerde techniek gebruiken: je werkt in 3 stappen: de verf aanbrengen, verdelen over vlakken van een vierkante meter en dan afrollen. Werk een oppervlak ook in 1 sessie af. Als je je schilderwerk onderbreekt, zal de nieuwe aanzet misschien opvallen.
Zelf schilderen of laten schilderen?
Te weinig tijd om zelf je woning te schilderen? Of vrees je dat het eindresultaat niet optimaal zal zijn als je zelf de mouwen opstroopt? Dan kan je natuurlijk ook het schilderwerk uitbesteden aan een ervaren schilder. Dankzij zijn expertise ben je zeker van…
- Advies op maat: welke verfsoort kies je voor jouw project? Welke primer heb je nodig? Zijn er eerst herstellingswerkzaamheden nodig? Welke kleurcombinaties passen het beste bij jouw woonstijl en interieur? Een schilder kan je van A tot Z adviseren over jouw schilderklussen.
- Correcte uitvoering: op basis van jouw wensen gaat een schilder aan de slag met de gekozen verf en de meest optimale verftechniek. Uiteraard voert hij eerst alle voorbereidende werkzaamheden nauwgezet uit met het oog op een perfect eindresultaat.
- Snelle werkzaamheden: door zijn ervaring en goede gereedschap werkt een professionele schilder niet alleen correct, maar ook snel. Het werk zal dus sowieso sneller af zijn dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Bovendien valt het aantal arbeidsuren op die manier ook mee.
- Kwalitatieve materialen: professionele schilders werken niet met verf van slechte kwaliteit. Je bent zeker van topproducten met goede dekkracht en hechting, een lange levensduur, … Zo hoef je na verloop van tijd niet opnieuw aan de slag.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten. Zo kan je de kosten voor je project behoorlijk beperken.
Op zoek naar professionele schilders in je buurt? Die vind je snel via het onderstaande offerteformulier: