Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten vloer verven: werkwijze & kosten

Is je houten vloer zijn mooie kleur kwijt of heb je behoefte aan iets nieuws? Je kan je houten vloer verven in allerlei tinten én het is in de meeste gevallen ook een goede beschermlaag. Hoe ga je te werk? En is doe-het-zelven een aanrader of schakel je eerder een ervaren schilder in? In dit artikel lees je alles over een houten vloer schilderen.

Ga snel naar:
Hoe houten vloer schilderen?
Prijs houten vloer verven
Belangrijke aandachtspunten
Zelf schilderen of expert inschakelen?
Interessante alternatieven
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom mijn houten vloer verven?

Je houten vloer verven is een makkelijke en snelle manier om een kamer nieuw leven in te blazen. Een verzorgde vloer heeft veel voordelen. Maar wanneer is het tijd om je houten vloer te schilderen?

 • Je wil niet te veel geld uitgeven aan nieuwe vloerbekleding.
 • Je wil kleine beschadigingen in de houten vloer wegwerken.
 • Je wil je parket een nieuwe en fraaie look geven.
 • Je wil je vloer op een goedkope manier beschermen.

LET OP: het is essentieel om de juiste verf voor je houten vloer te kiezen. Vraag advies aan schilders in je buurt en ontvang gratis meerdere offertes via Solvari.

houten vloer verven

 

Hoe houten vloer schilderen?

Het is een vrij eenvoudige klus, maar je moet een aantal belangrijke zaken in het achterhoofd houden. Om een houten vloer te schilderen, volgt een specialist meestal deze stappen:

 

 1. Vloer opschonen

  Eerst moet je de kamer leegmaken. Daarna zal de schilder je houten vloer reinigen, schuren en ontvetten. Als de vloer nog beschadigde of rotte planken heeft, zal hij die ook herstellen met een geschikt vulmiddel.

 2. Voorbereiding

  Als de vloer helemaal klaar is om te verven, is het tijd voor de rest van de voorbereiding. Een schilder zal alle plinten en muren afplakken met een brede schilderstape. Wanneer alles klaar staat, kan hij beginnen met de eerste laag verf.

 3. Primer aanbrengen

  Het is belangrijk om eerst een grondlaag of primer aan te brengen. Zo geeft een schilder je houten vloer de perfecte basis om verder te schilderen. Deze laag is een goede bescherming voor je parket.

 4. Houten vloer schilderen

  De primer heeft altijd een dagje nodig om te drogen. Een schilder zal met behulp van een lakroller of een verfkwast de afwerkingslaag aanbrengen. Voor een optimaal resultaat zijn 2 lagen voldoende. Hij verwijdert de tape terwijl de verf uitdroogt. Na een aantal weken is de vloerverf helemaal droog en uitgehard. Nu kan je volop genieten van je nieuwe kamer!

 

Prijs houten vloer verven

De kosten om een houten vloer te verven hangen vooral af van het type hout en de kwaliteit van de verf. Als je een offerte laat opmaken, kan je schilder de prijs berekenen op 2 manieren:

 

 • Tarief per uur (voor kleine oppervlakken): 35 à 45 euro per uur (excl. btw, incl. materialen)
 • Tarief per m² (voor grote oppervlakken): 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. materialen)

 

Wil je een exacte prijs voor het verven van jouw houten vloer? Hou er dan goed rekening mee dat de prijs nog kan verschillen van schilder tot schilder. Vergelijk daarom meerdere offertes voor de meest voordelige aanbieding. Zo krijg je een mooi eindresultaat, voor de beste prijs. Start je gratis aanvraag hier.

 

houten vloer schilderen

 

Belangrijke aandachtspunten

Vloeren schilderen kan best een uitdaging zijn. Je zou niet de eerste zijn die zich plots heeft vastgeschilderd in een hoek van de kamer. Hier zijn nog enkele andere aandachtspunten om in het achterhoofd te houden:

 

 • Type verf: slijtvaste lakverf voor houten vloeren, transparante beits, greywash olie, of parketlak. Elke soort verf heeft unieke eigenschappen. Wil je de originele kleur behouden, of ga je voor een nieuwe look?
 • Staat van de vloer: is de vloer nog in een goede staat? Dan kan een standaard olieverf genoeg zijn. Bij een oudere houten vloer is een betere voorbereiding nodig, met meerdere verflagen. En misschien zal je ook de oude verf moeten verwijderen.
 • Juiste verfkleur: welke tinten verf passen het best bij je interieur? Wil je de ruimte groter laten lijken of zie je liever een warme, sfeervolle kleur voor de vloer? Denk goed na over de verfkleur.
 • Houtsoort: elke houtsoort is anders. Maar zowel parket als laminaat verven is perfect mogelijk. Vraag advies aan een ervaren schilder om de beste oplossing te kiezen voor jouw houten vloer.

 

Zelf mijn houten vloer schilderen of een schilder inschakelen?

Ben je van plan om zelf te schilderen, of juist niet? Je kan de werken altijd laten uitvoeren door een ervaren schilder in je buurt. Zo hoef jij er geen tijd aan te besteden en ben je 100% zeker van een mooi resultaat. Beide opties op een rijtje:

 

OPTIE 1: zelf houten vloer verven

Als je zelf verft, moet je de belangrijkste aandachtspunten zeker in je achterhoofd houden. Ook al lijkt de klus zo geklaard, hou je je idealiter aan het stappenplan voor een mooi resultaat. Zo bescherm je je vloer ook tegen vuil en beschadiging.

 

OPTIE 2: houten vloer laten verven

Je bespaart zo tijd en je hebt een prachtige, nieuwe vloer. Maar met een binnenschilder profiteer je ook van…

 • Advies op maat: na een inspectie kiest de schilder de meest geschikte aanpak. Zo ben je zeker van een mooi eindresultaat.
 • Grondige voorbereiding: een schilder begint pas met verven als alles is gereinigd en hersteld. Zonder zo’n voorbereiding lopen de schilderwerken niet zoals het hoort.
 • Kwalitatieve verf: een specialist werkt altijd met de beste materialen en gebruikt het beste type verf. Hij kan die materialen bovendien ook voor een lagere prijs inkopen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: je betaalt slechts 9% btw op de arbeidskosten als je woning ouder is dan 2 jaar. Dat scheelt een behoorlijk stuk op je eindfactuur.

Ben je op zoek naar een schilder? Je vindt snel en eenvoudig vakspecialisten bij Solvari. Via onze dienst kom je in contact met meerdere specialisten, en vergelijk je makkelijk prijzen. Vul het formulier in via onze offertedienst.

 

Interessante alternatieven

Denk je erover na om een nieuwe vloer aan te leggen? Of wil je je vloer alleen een opknapbeurt geven? Je hebt in ieder geval genoeg opties om te overwegen:

 • Houten vloer oliën: je houten vloer weer tot leven brengen? Dan kan al met een gewone olie. Een van de grootste voordelen van olie is dat je de nerven van het hout behoudt. Je krijgt zo een iets donkerdere vloer die effectief beschermd is tegen krasjes en vlekken.
 • Houten vloer vernissen: deze duurzame bescherming zal geen donker effect hebben op je vloer. Je kan het makkelijk zelf aanbrengen en de laag beschermt goed tegen vlekken. Voor het vernissen van houten vloeren heb je de keuze tussen de synthetische en de watergedragen variant.
 • Nieuwe vloer plaatsen: je kan je huidige vloer ook afbreken en een compleet nieuwe plaatsen. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos: van hout tot beton en tegels. Een nieuwe vloer kan je ook op de bestaande vloer leggen als je voldoende opbouwhoogte hebt. Zo bespaar je jezelf een lange, stoffige vloerrenovatie met veel breekwerk.

 

Houten vloer verven? Vraag professioneel advies!

Ben je ervan overtuigd dat je houten vloer verven de beste keuze is? Is het bv. tijd voor een degelijke opknapbeurt en een mooie, nieuwe kleur voor je parket? Dan is schilderen zeker de juiste oplossing. Bekijk de opties en breng nieuw leven in je houten vloer!

Laat een ervaren schilder je vloer verven. Vraag advies aan een binnenschilder voor de beste aanpak. Via onderstaand formulier vul je jouw gegevens in en ontvang je vrijblijvend meerdere prijzen:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders