Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordeur schilderen: stappenplan & tips

Je voordeur is duidelijk 1 van de visitekaartjes van je woning. Is jouw buitendeur intussen verkleurd, verweerd, …? Dan is het schilderen van je voordeur zeker een goed idee. Dat komt veel goedkoper uit dan een nieuwe voordeur te laten plaatsen. Maar hoe ga je te werk? Welke tips hou je in je achterhoofd en wanneer is het beter om een professionele schilder in te schakelen? Lees het hier!

Ga snel naar:
Hoe mijn voordeur schilderen?
Voordeur schilderen: tips
Voordeur schilderen: prijs
Zelf verven of schilder inschakelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Voordeur verven: uit welk materiaal bestaat je deur?

Bij het verven van een buitendeur denk je misschien meteen aan hout, maar ook andere materialen als kunststof en aluminium kan je (laten) overschilderen. Wat meer uitleg:

 • Houten voordeur schilderen: gemiddeld na 5 jaar heeft houten buitenschrijnwerk een nieuw likje verf nodig. Dat kan een dekkende lakverf op waterbasis zijn, maar ook een beits of olie. Alles hangt af van het type hout van je buitendeur, eerdere behandelingen, …
 • Kunststof voordeur schilderen: oudere PVC deuren zijn minder kleurvast dan de huidige uitvoeringen. Is jouw kunststof voordeur in de loop van de jaren verkleurd? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om die te overschilderen. Alleen heb je dan wel een andere hechtingsprimer en lakverf nodig dan bij een houten buitendeur.
 • Aluminium voordeur schilderen: ouder en minder kwalitatief aluminium kan krassen en roestplekken vertonen, verkleuren, … Hier is een hechtingsprimer voor gladde ondergronden op basis van epoxy nodig. Voor de afwerking kan je kiezen uit een lakverf op basis van polyurethaan of een watergedragen acrylaatverf. Veel hangt af van het type aluminium van je voordeur.

BELANGRIJK: wil je je volledige buitenschrijnwerk laten verven? En heb je zelf geen tijd voor zo’n klus? Dan kan je altijd een ervaren schilder in je buurt inschakelen. Die vind je snel en eenvoudig via de gratis offerteservice van Solvari!

voordeur schilderen

 

Hoe mijn voordeur schilderen?

Kunststof en aluminium voordeuren schilderen is mogelijk, maar het is minder vanzelfsprekend dan houten buitendeuren. Voor een optimaal eindresultaat schakel je daarom eerder een professional in die ervaring heeft met deze materialen. Heb je een houten voordeur? Dan kan je ook zelf aan de slag:

 

 1. Voordeur ontvetten en opschuren

  De eerste stap is het schoonmaken en ontvetten van je buitendeur. Dat laatste kan bv. met een ammoniakoplossing. Na dat ontvetten schuur je de deur licht op om een goede hechting met de verf te verzekeren. Let op: je mag niet eerst schuren en dan pas schoonmaken. Anders schuur je al het vuil in de groeven van het hout.

 2. Beschadigingen repareren

  Na deze fase is het tijd om je buitendeur te checken voor eventuele beschadigingen. Zijn er bv. diepe krassen? Is er ergens houtrot aanwezig? Zulke schade kan je wegwerken en repareren met een houtvuller/plamuur op maat.

 3. Grondverf aanbrengen

  Gaat het om een houtolie of beits? Dan heb je geen primer nodig. Bij een dekkende lakverf is dat wel het geval. Eén grondlaag is meestal al genoeg voor een goede hechting van deze afwerkingslagen. Zorg zeker ook voor de juiste houtprimer voor jouw buitendeur.

 4. Afwerkingslagen aanbrengen

  Ten slotte is het tijd voor de uiteindelijke verflagen voor je buitendeur. Behoud je graag de houtstructuur van je buitenschrijnwerk? Dan is een transparante beits de beste keuze. Geef je je deur graag een ander kleurtje? Dan werk je beter met een acryl- of alkydverf op waterbasis. Voor een optimaal resultaat heb je 2 eindlagen nodig.

 

Voordeur schilderen: meerdere tips

Zelf je voordeur verven: het lijkt een simpel klusje. Maar de duivel zit zoals altijd in de details. Wil je zeker zijn van een prachtig eindresultaat voor de lange termijn? Dan moet je goed rekening houden met meerdere belangrijke aandachtspunten. We geven je een paar tips mee:

 

 • Wacht de juiste weersomstandigheden af: buiten schilderen doe je niet bij slecht weer. Je wacht het beste tot de omstandigheden optimaal zijn. Dat betekent een buitentemperatuur tussen 10 à 20° C, een luchtvochtigheid tussen de 60 en 70%, … Maar schilder ook niet in de volle zon. Anders droogt je verf te snel uit.
 • Denk goed na of je wil schilderen of beitsen: je kan je buitendeur op verschillende manieren onderhouden en verfraaien. Hou je van die typische houttekening? Dan is een olie of transparante beits ideaal om je houten deur er weer als nieuw te laten uitzien. Eerder een nieuwe kleur? Dan werk je beter met een dekkende lakverf voor houten deuren.
 • Kies de juiste kleur voor jouw voordeur: voor een passende kleur voor je buitendeur moet je rekening houden met meerdere factoren. Welke tint hebben je raamprofielen? Hoe is je deur gepositioneerd ten opzichte van het zonlicht? Laat je je deur matchen met je garagepoort of juist niet? Een buitenschilder kan je altijd adviseren over de meest geschikte kleuren.
 • Besteed voldoende tijd aan de voorbereiding: bij het schilderen van je voordeur ga je beter niet haastig te werk. Verwijder je bv. niet alle sporen van houtrot? Dan kan het hout verder rotten en ook op termijn andere delen van je deur aantasten. Ook door onvoldoende te schuren werk je mogelijke krassen en oppervlakkige schade niet weg. Neem dus je tijd voor je er een kwast of roller bij pakt.
 • Investeer in kwalitatieve verf, kwasten, rollers, …: door zelf te schilderen, betaal je geen arbeidskosten van een professionele schilder. Dat bespaarde geld gebruik je het beste voor hoogwaardige verf en ander schildermateriaal. Voor een langdurig mooi eindresultaat zijn schildersbenodigdheden van topkwaliteit erg belangrijk.

 

Voordeur schilderen: prijs

Hoeveel je precies betaalt voor het verven van je voordeur? Dat hangt vooral af van je keuze om te doe-het-zelven of een ervaren professional in te schakelen. We zetten de kosten voor deze opties op een rij:

 

1. Prijs zelf je voordeur schilderen

Stroop je zelf de mouwen op? Dan betaal je uiteraard alleen voor je materiaal in een doe-het-zelfzaak. Gemiddeld mag je rekenen op deze prijzen:

 • Dekkende lakverf op waterbasis: vanaf ongeveer 50 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
 • Transparante of dekkende beits: vanaf ongeveer 20 euro (incl. btw) voor een pot van 1 liter
 • Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter

Schildersbenodigdheden kopen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 

2. Prijs voordeur laten schilderen

Weinig kaas gegeten van schilderwerken? Of je wil ook nog ander buitenschilderwerk laten uitvoeren? Dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Voor kleinere oppervlaktes hanteert zo’n schilder vaak een uurtarief van € 40 à 50 per uur (excl. btw, incl. materiaal). Gaat het om grotere oppervlakken? Dan zal het eerder gaan om een prijs per vierkante meter: 35 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal). Veel hangt dus af van de omvang van je project.

Op zoek naar ervaren schilders actief in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari. Zo kan je ook hun prijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

voordeur verven

 

Zelf voordeur verven of schilder inschakelen?

Heb je een houten voordeur die nog in een goede staat is? En ben je handig genoeg? Dan is het zeker een goed idee om die zelf te verven. Op voorwaarde dat je rekening houdt met de aandachtspunten natuurlijk.

Heb je geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Of wil je ook je ramen, tuinhuis, tuinmuren, … laten verven? Voor grotere schilderklussen is het zeker aangeraden om een professionele schilder in te schakelen. Zo ben je zeker van…

 

 • Gericht advies voor jouw schilderwerken: welke voorbereidende werken zijn nodig aan jouw buitenschrijnwerk? Welke kleuren passen het beste? En welke verfsoorten zijn geschikt voor jouw project? Een ervaren schilder geeft je gericht advies voor een geslaagd project.
 • Correcte & snelle uitvoering: dankzij zijn jarenlange ervaring en expertise voert een vakspecialist jouw schilderwerken uit precies zoals het hoort. En daar stopt het niet… Zo’n professional werkt ook netjes en snel.
 • Enkel producten van topkwaliteit: schakel je een ervaren schilder in? Dan mag je er zeker van zijn dat die met hoogwaardige verf en goed materiaal werkt. Dat is essentieel voor duurzaam schilderwerk om  jaren van te genieten.
 • Verlaagd btw-tarief: voor buitenschilderwerk aan je woning zelf krijg je het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% over de arbeidskosten. Dat scheelt erg veel! Je woning moet wel minstens 2 jaar oud zijn.

Prijzen van meerdere schilders vergelijken? Geen probleem, vul gewoon het onderstaande offerteformulier in en binnen een paar werkdagen nemen verschillende schilders contact met je op om je project te bespreken:

 

 

Offertes ontvangen: kozijnen/deuren vervangen of schilderen

Je kozijnen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen